Colau dona marxa enrere i l’Ajuntament de Barcelona no assumirà «cap cost» del concert als balcons després de l’allau de baixes d’artistes

Txarango, Sopa de Cabra, Clara Peya o Stay Homas havien declinat participar perquè el consistori pagava 200.000 euros

Sopa de Cabra en una imatge promocional, / Gustaff Choos


ACN Barcelona .- Marxa enrere de l’Ajuntament de Barcelona després de l’allau de baixes d’artistes al concert als balcons ‘Barcelona, ens en sortirem’. El consistori d’Ada Colau ha assegurat aquest dissabte que el concert «no tindrà cap cost per a l’Ajuntament». La decisió arriba després que grups com Txarango, Sopa de Cabra o Stay Homas, així com les artistes Clara Peya, Lidlami o Suu, asseguressin a les xarxes socials que optaven per anul·lar la seva participació perquè estaven en contra que el consistori pagués 200.000 euros per la organització en plena alerta sanitària. Finalment, l’Ajuntament ha dit que seran les productores El Terrat i Mediapro les que «assumiran el projecte sense que tingui cap cost per a l’Ajuntament».
En un comunicat, l’Ajuntament ha dit que el projecte «està pensat com un esdeveniment singular d’homenatge i record des de la ciutat a la gent que ens ha deixat aquests dies a causa de la covid-19» i també per «insuflar ànims a la gent que està resistint el confinament en un moment delicat».

Segons ha afirmat el consistori, en la presentació de la iniciativa dijous es va informar, «amb els criteris de transparència habituals, del cost mínim que suposa organitzar tècnicament i logísticament un esdeveniment artístic i audiovisual d’aquestes característiques».

L’Ajuntament ha indicat que ‘Barcelona, ens en sortirem’ és una producció audiovisual «tècnicament complexa, amb múltiples escenaris i molts artistes» i que la voluntat de la organització és «produir un programa de televisió impecable tècnicament, amb una so i una imatge a l’alçada dels artistes que en formen part».

Per aquest motiu, explica el consistori, els costos anaven «bàsicament a la producció tècnica, sense els marges que les productores cobrarien en esdeveniments similars». Amb tot, i arran de les crítiques, l’Ajuntament ha informat que El Terrat i Mediapro assumiran el cost del projecte.

Crítiques dels grups

Sopa de Cabra, Txarango i Els Catarres van anunciar divendres que renunciaven a participar a ‘Barcelona ens en sortirem’. En un fil a Twitter, Sopa de Cabra considerava que el cost és «desproporcionat en el context d’aquesta crisi que està afectant de forma dramàtica a gran part de la societat». «Aquest és un moment per fer un nou món possible, i les formes són tan importants com el fons», afegia el grup.

«La majoria dels professionals d’aquest sector, igual que molts altres, ens trobem en una situació d’un daltabaix sense horitzó, que ens ha abocat a la ruïna», afirmava el grup liderat per Gerard Quintana, que va defensar que era el moment «d’un acte humil de dol i d’esperança per homenatjar els que han marxat sense un adéu i als que han vist marxar els seus sense poder-los acompanyar»

El líder d’Els Pets, Lluís Gavaldà, va explicar també que va declinar participar-hi perquè en la proposta se li va deixar clar que no escatimarien en pressupost mentre renunciaven a pagar als artistes.

D’altra banda, Els Catarres van informar que desconeixien el cost del concert i que se n’havien assabentat pels mitjans, tot i afirmar que no dubtaven que la iniciativa s’impulsava «des de la millor de les intencions». El grup va detallar que se’ls va plantejar que el concert seria una «iniciativa consensuada» i amb un» pressupost mínim sumat a la bona voluntat dels músics per participar-hi». «Al final, creiem que no és ni un festival consensuat ni amb un pressupost mínim», van lamentar en un comunicat fet públic també a través de Twitter.

Txarango assenyalava, per la seva banda, que els 200.000 euros «es podrien destinar a acompanyar iniciatives més regeneratives i sostenibles per un sector com el nostre on creadors i músics estan en situació de ruïna» i aclarien que el cost de la seva actuació era de 1.500 euros.

L’artista Clara Peya va assegurar a Twitter que no entenia el cost total del projecte en relació al que es proposava que cobressin els artistes i que per això hi havia renunciat. «Cal que actes com aquests es facin respectant la voluntat solidària, el context actual i la precarietat en la que ja vivim des de sempre el sector de la cultura», afirmava.

Per la seva banda, Suu, que en el moment de la renúncia ja havia gravat la seva participació en el concert, va afirmar a Twitter que en tot moment havia entès que «la participació de les treballadores, no només músics, era totalment altruista». «Desconeixíem l’aportació econòmica de l’Ajuntament», va afirmar, afegint que malgrat que és «evident que les institucions públiques han d’invertir en cultura», el repartiment no els semblava just.

En el concert, hi ha previstes actuacions de Joan Manuel Serrat, Stay Homas, Sílvia Pérez Cruz, Manolo García, Marina Rossell, Maria del Mar Bonet, Antonio Orozco, Amaya, Roba Estesa, Sidonie, El Niño de la Hipoteca, Dorian, Joan Dausà, i Koers, amb dues més de Coque Malla i Leiva, enregistrades des de terrats de Madrid.

Port de Tarragona