L’informe de la Generalitat sobre l’explosió d’IQOXE recomana actualitzar les lleis catalanes de seguretat industrial

El Govern apunta que l'expedient informatiu que té obert està previst que es resolgui a finals de maig

Estat en què va quedar la planta d'IQOXE després de l'explosió. / Eloi Tost

L’informe final de la Taula d’Avaluació i Seguiment de l’explosió de l’empresa IQOXE recomana actualitzar el marc normatiu català en l’àmbit de la seguretat industrial, un cop es tanqui la investigació sobre el sinistre produït el passat 14 de gener a les seves instal·lacions de la Canonja (Tarragonès). És una de les propostes que recull el document i que ha presentat aquest dilluns el president de la Generalitat, Quim Torra. En l’informe també s’apunta que l’expedient informatiu obert a IQOXE en l’àmbit de la seguretat industrial està previst que es resolgui a finals de maig. A banda, s’indica que l’empresa no podrà tornar a l’activitat «fins que es justifiqui fefaentment el compliment de les condicions de seguretat imposades».

L’informe recull un seguit d’accions de millora proposades des del Govern en diferents àmbits. Són «aspectes que podien ser millorables o que caldria incorporar per a una més eficient gestió d’una emergència química», ha comentat Torra. De fet, en l’informe es posa de manifest que hi ha «oportunitats de millora en la gestió de les emergències químiques». «Hi ha situacions no previstes en els plans d’emergència que poden ser tractades», es reconeix. També es posa de manifest «la necessitat d’efectuar simulacres» d’accidents químics per poder preparar una reacció coordinada dels actors que hi participen.

Entres les propostes de millora, n’hi ha que ja s’han començat a aplicar, com el retorn del PLASEQTA al Camp de Tarragona. Altres es van anunciar fa unes setmanes, com la instal·lació de sensors químics per a la detecció de núvols tòxics a l’entorn de les empreses del polígon petroquímic de Tarragona.

A més, hi ha aspectes que es posen damunt la taula públicament per primera vegada, com l’actualització del marc normatiu català en l’àmbit de la seguretat industrial. Una modificació que es plantejarà un cop es tanqui la investigació que hi ha en marxa des del departament d’Empresa i Coneixement. Aquest expedient està previst que es resolgui a finals de maig «sempre que s’aixequi en breu el secret de sumari de la investigació judicial», que segons l’executiu «està condicionant la recollida de dades», s’indica en l’informe.

A banda, el document parla de la posada en marxa de l’activitat productiva de la companyia, tot i que no posa dates. «El Servei Territorial del Departament d’Empresa i Coneixement no resoldrà l’autorització perquè l’empresa sinistrada torni a l’activitat total o parcialment, fins que es justifiqui fefaentment el compliment de les condicions de seguretat imposades, un cop avaluat l’informe de seguretat i el corresponent dictamen», s’exposa. De la investigació també en pengen dos expedients més d’Inspecció de Treball que també s’han de tancar.

Un altre àmbit que es pretén reforçar és el de la Salut, amb una dotació de 775.000 euros per al SEM per, entre altres aspectes, «incorporar personal permanent integrat al territori» amb preparació «per actuar en els primers moments d’incidents especials de caràcter nuclear, biològic i químic».

Presentació als agents del Camp de Tarragona

Torra s’ha reunit aquest dilluns telemàticament amb els diferents agents del Camp de Tarragona vinculats amb les conseqüències del succés i ha presentat l’informe de la taula, formada per representants dels diferents departaments de la Generalitat i que ha donat veu a «tots els actors territorials implicats en la gestió de l’accident o bé en els seus efectes».

El cap de l’executiu ha assenyalat que el sinistre «ha suposat un canvi de paradigma respecte dels accidents de la indústria química i ha provocat altres conseqüències de caràcter col·lectiu que afecten a tota la ciutadania». «En primer lloc, per una sensació, reconeguem-ho, d’un cert desconcert i preocupació per la pròpia seguretat, l’afectació de les relacions de confiança entre el sector químic i la resta de sectors productius, les institucions i la ciutadania en general», ha dit.

En les reunions de la taula hi han participant agents econòmics i socials del Camp de Tarragona. Algunes de les principals demandes han estat que la gestió de les emergències es faci des del territori, més seguretat a les empreses químiques, garantir una bona qualitat de l’aire, i millorar els sistemes d’alarma i d’avís a la població en cas d’emergència.

Port de Tarragona