La jutgessa dona fins l’1 de juny als Mossos perquè acabin les investigacions a la zona 0 de l’explosió a IQOXE

A partir d'aleshores l'empresa podrà començar les tasques de desenrunament

Exterior de les oficines de l'empresa, a la Canonja, amb la presència de Mossos, algener de 2020. / Mar Rovira

Eloi Tost .- El jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona ha donat fins l’1 de juny als Mossos d’Esquadra perquè acabin les investigacions a la zona 0 on es va produir l’explosió a IQOXE, el passat 14 de gener. En un auto judicial al qual ha tingut accés l’ACN, la jutgessa apunta que els Mossos, en funcions de policia judicial, han avançat en les tasques d’investigació al lloc del sinistre, que va causar la mort de tres persones. La magistrada també dictamina que a partir de l’1 de juny l’empresa podrà «dur a terme els treballs de desenrunament». En el cas que els Mossos acabessin les seves funcions abans d’aquesta data, els terminis fixats es podrien modificar. De fet, aquest dijous, els agents van inspeccionar la zona, segons ha pogut confirmar l’ACN.

L’empresa ha manifestat a l’ACN la seva satisfacció per la decisió judicial i perquè podrà començar la investigació que van encarregar a l’Institut Químic Sarrià (IQS). Tot i això, la companyia «lamenta que durant quatre mesos i mig no s’hagi pogut treballar a la zona afectada per l’accident per procedir tant a la investigació com per realitzar tasques de desenrunament i anàlisi de les instal·lacions malmeses» a la seva fàbrica de la Canonja.

Per IQOXE, l’endarreriment de l’autorització judicial per entrar a la zona genera retards en el procés de reconstrucció. De fet, considera que «si la Generalitat concedeix els permisos necessaris», no es recuperarà «la normalitat productiva abans d’un any». De fet, la magistrada reconeix en el seu auto que l’emergència sanitària ha endarrerit algun procediment judicial.

Port de Tarragona