Barcelona i àrea metropolitana passen a fase 1 i Camp de Tarragona, Alt Pirineu i Aran i Terres de l’Ebre avancen a la 2

La resta de Catalunya es manté en fase 1

Terrassa de Palamós, el mes de maig. / Gerard Vila

Barcelona i la seva àrea metropolitana han passat finalment a la fase 1 del pla de desescalada, després d’haver estat durant una setmana les úniques zones de Catalunya en l’anomenada fase 0 avançada. Aquests territoris s’uneixen així a les tres regions que ja van saltar a la 1 la setmana passada: Catalunya Central, Lleida, Girona i l’Alt Penedès i el Garraf. En aquest estadi es poden obrir terrasses al 50% de l’aforament i es poden fer reunions de fins a 10 persones. D’altra banda, a partir d’aquest dilluns el Camp de Tarragona, l’Alt Pirineu i Aran i les Terres de l’Ebre passen ja a la fase 2, etapa en què es permet obrir restaurants al 40% de l’aforament i banyar-se en piscines i platges.

En la fase 1, on amb el salt de Barcelona i àrea metropolitana hi ha ara mateix gran part de la ciutadania catalana, a banda de l’obertura de terrasses i les reunions en espais públics i privats de fins a deu persones també es podrà obrir hotels i allotjaments turístics, però no es podrà utilitzar els espais comuns. A més, es podran obrir els establiments comercials de més de 400 metres quadrats si només s’habilita una part equivalent a aquest límit.

En l’àmbit cultural, es permetrà la reobertura de museus a un terç d’aforament i es deixarà fer actes culturals i espectacles també amb un terç de l’aforament i amb un màxim de 30 persones en espais tancats i 200 persones en espais oberts, sempre amb el públic assegut.

En fase 1 ja es permet la circulació per dins de la regió sanitària corresponent però no entre regions sanitàries, encara que estiguin en la mateixa fase.

Novetats en la fase 2

Fins aquest dilluns els únics territoris en fase 2 eren quatre illes: Formentera, La Gomera, El Hierro i La Graciosa. Ara, però, amb el pas de pràcticament la meitat dels territoris de l’Estat a aquest estadi s’han aplicat algunes novetats, que va recollir el BOE en la seva publicació de dissabte. Així, s’eliminen les restriccions en les passejades d’adults i menors i ja es pot anar en grups de fins a 15 persones sense limitacions horàries –amb excepció de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores, que continuen reservades per a la gent gran-. En aquesta fase també es planteja la possibilitat que es puguin començar a fer classes presencials , excepte a les universitats.

D’altra banda, en relació a les residències el govern espanyol deixa ara que les comunitats estableixin les condicions i els requisits necessaris per a les visites a gent gran i persones amb discapacitat. Inicialment només es permetia l’accés als centres en casos «excepcionals» com la mort imminent o davant un cas de descompensació neurocognitiva del resident. Eren visites d’una sola persona.

A més, un altre nou canvi és que es poden reobrir es parcs naturals sempre i quan no se superi el 20% del seu aforament màxim permès, i també es reobren els telefèrics mentre s’ocupi la meitat de la màxima capacitat autoritzada.

També s’autoritza la Direcció General de Trànsit (DGT) a reprendre els exàmens teòrics i pràctics per obtenir els permisos de conduir a les províncies que es trobin a la fase 2 del desconfinament. Els testos es faran durant tot l’estiu després que durant més de dos mesos hagin estat suspesos. Tot i que la capacitat de les aules disminuirà, hi haurà més convocatòries per donar resposta a la demanda.

La limitació dels banyistes a les platges, en mans dels ajuntaments

Una altra novetat serà en relació a les platges. En aquesta fase 2 ja es permet banyar-se a la platja, però a través d’una ordre ministerial el govern espanyol ha facultat els ajuntaments perquè puguin limitar-hi l’accés dels ciutadans i fixar torns per tal que el màxim nombre de persones en puguin gaudir. Així, els consistoris podran limitar l’aforament a l’espai, on caldrà respectar la distància de dos metres entre banyistes.

D’altra banda, el govern espanyol recomana que hi hagi quatre metres de distància entre para-sols i planteja que els gestors de les platges puguin sectorialitzar-les per assegurar el distanciament, amb elements de parcel·lació.

Entre les mesures que es mantenen respecte a fa una setmana, hi ha els casaments amb 100 persones com a màxim a l’aire lliure i 50 en espais tancats, els enterraments amb 25 assistents i les visites a monuments i sales d’exposicions. També es reobren restaurants amb l’aforament al 40% i es podrà anar a piscines recreatives amb un 30% de l’aforament.

Porta oberta a accelerar el desconfinament

D’altra banda, el govern espanyol ha obert la porta aquest diumenge a accelerar les fases del desconfinament en funció de com evolucioni la pandèmia de la covid-19 a l’estat espanyol. Ara mateix cada fase té una duració mínima de 14 dies, però el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit que tenint en compte com avanci la situació es podria modificar el termini.

Port de Tarragona