L’Aula de Teatre de Lleida nega conèixer els abusos sexuals de dos professors abans de 2019 i es posa a disposició de fiscalia per depurar responsabilitats

El centre assegura que quan es va assabentar de les denúncies va atendre les víctimes "sense qüestionar els fets". L'alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, diu que el govern municipal anirà "fins on calgui"


ACN Lleida .- L’Aula de Teatre de Lleida nega ser coneixedora abans de 2019 dels abusos sexuals de dos professors destapats per l’Ara’, i ha assegurat que tan bon punt se’n van assabentar van contactar amb la Paeria per «gestionar el benestar» de les noies. En un comunicat responen així la Paeria, que es planteja revisar la concessió administrativa del centre per «assumir-ne el control» perquè creu que les informacions publicades «evidencien que les persones responsables en aquell moment eren coneixedores dels fets i no van actuar». L’Aula afirma que no és així i que van atendre les denunciants «sense qüestionar els fets». A més, el centre avala que la Paeria porti el cas a fiscalia i s’ha posat a la seva disposició perquè «es depurin responsabilitats».

L’Aula dóna «tot el suport» a les denunciants i reclama que «s’esbrinin de forma clara» els fets. D’altra banda, remarquen que des del maig de 2019 fins a l’abril del 2020 s’ha redactat un protocol de prevenció i actuació en cas d’abusos sexuals, conjuntament amb experts i revisat per psicòlogues de l’Àrea de la Dona de l’Ajuntament de Lleida. En aquest sentit, també assenyalen que tot el professorat, gerència i l’associació s’ha format per poder detectar situacions d’abusos o indicis que podrien ocultar-los, una formació que diuen que ha estat continuada.

També destaquen que estan esperant que es posi en marca l’aplicació B-Resol, aturada pel coronavirus, perquè es puguin exposar de manera directa i anònima situacions semblants viscudes o conegudes i puguin prendre’s les mesures oportunes.

«Continuarem lluitant per tal que aquestes situacions no es tornin a produir ni a casa nostra ni enlloc, i ens sumem a les peticions perquè no prescriguin aquesta mena de delictes», manifesten. A més, lamenten que «els fets ocorreguts puguin eclipsar tota la feina feta» per part de l’Aula.

L’Ara’ va publicar aquest dissabte un reportatge amb desenes de testimonis que van denunciar abusos sexuals per part de dos professors de l’Aula durant vint anys. Totes les víctimes tenien entre 15 i 18 anys.

La Paeria portarà a la Fiscalia els presumptes nous casos d’abusos sexuals a l’Aula de Teatre de Lleida que han denunciat diverses exalumnes al diari ‘Ara’, segons han confirmat fonts municipals. L’alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, ha anunciat a través de les xarxes socials que el govern municipal «assumeix la seva responsabilitat» i ha afegit que aniran «fins on calgui per posar al descobert tots els silencis i totes les irregularitats». Per la seva banda, la regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, també ha dit a xarxes socials que la informació que aporta l’article sobre nous casos d’abusos sexuals al centre els «refermen en la necessitat de prendre decisions contundents que anunciarem properament».

Així, la Paeria portarà a la fiscalia els nous casos que publica l’article, a més de tots aquells que es puguin denunciar a partir d’ara. A més, el consistori ha indicat vol «assumir el control» de l’Aula «arran de la gravetat dels fets», donat que segons es desprèn de l’article, diuen, la direcció de l’Aula d’aquell moment era coneixedora dels fets des de fa anys i no va actuar fins que no es va produir la denúncia. Per això, revisarà la concessió administrativa i estudiarà una altra forma de gestió pública de l’Aula de Teatre, servei que actualment presta l’Associació Teatre estable de Lleida a través d’una concessió administrativa.

A més, es proposarà al ple la creació d’una comissió especial per esclarir els fets, es declararan els agressors com a «persona non grata» a la ciutat i, quan la situació sanitària ho permeti, es durà a terme una acció artística de desgreuge i suport a les víctimes. Des de l’Ajuntament de Lleida donen «suport incondicional» a les víctimes i avisen que seran «implacables a l’hora d’actuar des de totes les vessants per reparar els danys tant a nivell d’acompanyament psicològic i emocional a les víctimes, com des d’un punt de vista judicial i contractual».

El govern municipal insta totes les persones que hagin patit una situació d’abusos a denunciar-ho i també anuncia que aquesta mateixa setmana es posarà en funcionament una eina de denúncia per tal de facilitar que sorgeixin casos d’abusos més recents que no hagin prescrit. Per últim, la Paeria indica que condemna «amb rotunditat» qualsevol tipus d’agressió sexual i remarca de nou que actuaran «amb contundència» i amb el compromís de seguir treballant «per una ciutat segura i lliure d’agressions sexistes».

Vint anys de suposats abusos

L’article publicat aquest cap de setmana al diari ‘Ara’ ha destapat els suposats abusos sexuals que durant 20 anys haurien comès dos professors del centre a desenes d’alumnes, la majoria menors d’edat. L’any 2018, nou d’aquestes exalumnes van presentar una denúncia contra els dos docents per abusos entre els anys 2001 i 2008, però el juny del 2019 el cas es va arxivar ja que els fets havien prescrit. Tot i això, ara han sortit nous testimonis que també afirmen haver patit els abusos sexuals d’un d’aquests docents i exdirector del centre fins la marxa d’aquest, l’any passat.

Al comunicat, la Paeria ha explicat que quan l’actual govern va conèixer els fets, el juny de 2019, va posar a disposició de les víctimes, de Dones a Escena i de l’Aula de Teatre els recursos del Centre d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), a més d’oferir-los atenció psicològica individual i en grups. Per evitar futurs casos, també es va treballar la formació del professorat i es va elaborar un protocol de prevenció i actuació en cas d’abusos sexuals a l’Aula, que va ser presentat el 25 de febrer.

Port de Tarragona