ERC s’abstindrà a la pròrroga de l’estat d’alarma a canvi del retorn de competències als territoris en fase 3

El govern espanyol preveu que la sisena pròrroga sigui l'última que s'aprova

Pere Aragonés / Foto: Job Vermeulen

Els diputats d’ERC s’abstindran a la sisena pròrroga de l’estat d’alarma, que es votarà el dimecres 3 de juny al Congrés, després d’arribar a un acord amb el govern espanyol. Segons l’acord, quan les unitats territorials de referència arribin a la fase 3 del pla de desescalada seran les comunitats autònomes les autoritats competents delegades per decidir i executar les mesures pertinents, amb excepció a les mesures de llibertat de circulació, i proposaran elles mateixes al Ministeri de Sanitat la superació de fase. A més, el pacte contempla que un cop s’arribi a acord sobre el pla de recuperació europeu el govern espanyol «impulsi mecanismes per a la participació de les comunitats» per la gestió de fons.
A més, assenyalen que hi ha la «voluntat» aquesta pròrroga, de 15 dies, sigui la darrera que es vota.

«Esquerra força el retorn de competències del govern espanyol», han celebrat els republicans, que han remarcat que el govern espanyol «s’ha vist forçat a replantejar la seva postura» després del «toc d’atenció» d’ERC en la negociació fallida per la pròrroga anterior.

L’acord ha estat validat per la Permanent Nacional d’ERC i està a l’espera de ratificar-se dilluns a l’Executiva Nacional.

Port de Tarragona