Mor el periodista Manuel Cuyàs als 67 anys

La seva trajectòria ha estat molt lligada a 'El Punt Avui' i al seu territori, el Maresme

Retrat de Manuel Cuyàs. / J.R. Duran / Grup 62

El periodista Manuel Cuyàs ha mort aquesta matinada als 67 anys a l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona després de no superar una leucèmia i el transplantament de medul·la òssia que li van practicar a finals del mes de maig, tal com ha explicat ‘El Punt Avui’, diari al qual hi va estar molt lligat al llarg de la seva trajectòria. Nascut a Mataró, el 28 d’agost del 1952, Cuyàs era llicenciat en Història de l’Art, ha estat gestor cultural i periodista. Ha escrit diversos llibres sobre Mataró i el Maresme, i ha col·laborat en la redacció dels tres volums de les memòries de Jordi Pujol. Ha escrit al diari ‘El Punt Avui’ i ha participat en tertúlies a ‘RAC1’, ‘Catalunya Ràdio’, TV3, 8TV i TVE.

En l’article ‘Pares, fills i Sant Jordi’, publicat el passat 24 d’abril a ‘El Punt Avui’, Cuyàs parlava de la malaltia que patia i explicava que el seu fill havia fet donació de la seva medul·la òssia que estava previst que li implantessin a finals de maig, va escriure. «La donació i trasplantament haurien d’haver tingut lloc fa dues o tres setmanes, però el coronavirus va fer alterar el calendari». El darrer article de Cuyàs es va publicar el 15 de maig i portava per títol ‘Dissabte al barber’. En aquest, anunciava als seus lectors que havia arribat «el moment de fer una pausa llarga. L’hora del trasplantament tan anunciat ja és aquí».

Va ser gestor cultural primer a l’Ajuntament de Mataró i posteriorment a l’Olimpíada Cultural (1983-92). Cofundador i col·laborador de les revistes ‘El Maresme’ (1977-82) i ‘Mataró Escrit’ (1986-94). El 1987 va començar a col·laborar a ‘Punt Diari’, i el 1995 va esdevenir director editorial de la divisió creada al Maresme (‘El Punt del Maresme’), una tasca que va desenvolupar fins el 2001, quan va ser nomenat director de l’edició de Catalunya.

És autor de ‘Mataró, suau i aspre’ (1982), ‘El manyà encès’ (1985), ‘Mataró, una ciutat’ (1986), ‘Mataró sota teulada’ (1994) i ‘Mataró verd i blau’ (2006), i de la novel·la ‘Taques al marge’ (1993).

Ha transcrit els tres volums de memòries de l’expresident Jordi Pujol a partir de la seva exposició oral (Memòries I: Història d’una convicció. 1930-1980, 2007; Memòries II: Temps de construir. 1980-1993, 2009, i Memòries III: De la bonança a un repte nou, 2013). L’any 2014 va publicar les memòries ‘El nét del pirata’; el 2015, el recull d’articles ‘Enamorats d’Audrey Hepburn’ i ‘L’arròs de la terra. Dos juliols a l’illa de Menorca’, i el 2019 ‘Sota el barret’, recull d’articles publicats en ‘El Punt Avui’. Part de la seva obra ha estat traduïda a l’alemany, a l’anglès i al castellà.

Guardons

L’any 2010 va guanyar el premi Manuel Bonmatí de periodisme, convocat pel Rotary Club de Girona, per l’article ‘La fi del ‘Girona rai», publicat a ‘El Punt’; el 2012 el premi Ploma d’Or de la facultat de periodisme de la UAB i el 2013 el premi a la trajectòria de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català.

Port de Tarragona