El bitllet senzill pels autobusos de TMB ja es pot comprar des del mòbil

L'usuari ha de fer servir l'aplicació de TMB App i la validació es fa a través d'un codi QR a l'interior del vehicle

Pla detall de la validació amb el mòbil del bitllet senzill electrònic de bus de TMB amb un codi QR, el 16 de juny del 2020 / Jordi Bataller

Jordi Bataller / Barcelona .- Els ciutadans podran comprar a partir de demà dimecres el bitllet senzill d’autobús de TMB a través del mòbil. L’usuari ha d’utilitzar l’aplicació TMB App per fer l’adquisició en línia del títol i la validació es fa a través d’un codi QR a l’interior del vehicle –n’hi ha tres repartits al llarg del bus-. «Hem accelerat la implantació d’aquest bitllet senzill electrònic arran de l’emergència per la covid-19, ja que per evitar contagis els conductors no venen bitllets ni fan atenció al client», ha assenyalat la presidenta TMB, Rosa Alarcón. La intenció però és que –un cop superada la pandèmia- desaparegui la possibilitat de pagar en metàl·lic dins el bus. «Entre els avantatges hi ha el de guanyar velocitat comercial», ha precisat Alarcón.

«No hi ha bretxa digital»

«El conductor no tindrà la feina suplementària de vendre bitllets –a vegades estem parlant d’uns 2 o 3 minuts- i s’escurçarà el temps d’aturada entre parades», ha calculat la presidenta de TMB i regidora de Mobilitat de Barcelona, que també ha assenyalat que el bitllet senzill electrònic és més ecològic –ja que no cal imprimir el títol en paper- i permet a l’usuari un pagament més còmode amb targeta de crèdit o de dèbit. Alarcón ha negat igualment que el bitllet senzill electrònic fomenti la «bretxa digital» entre els usuaris més joves –quasi tots amb mòbils o smartphones- i la població més anciana i de la tercera edat. «La gent gran acostuma a portar sempre la T-4 i no ha de comprar mai un bitllet senzill», ha apuntat la presidenta de TMB.

«El bitllet senzill l’acostumen a adquirir els viatgers ocasionals o usuaris que puntualment han oblidat el seu títol de transport», ha assegurat Alarcón, que calcula que un 2% dels títols utilitzats a dalt dels autobusos de TMB són bitllets senzills.

Compra en línia i validació QR

La compra del bitllet virtual s’ha de fer a través de l’aplicació mòbil de TMB App a la secció de compra de bitllets. El sistema expedeix un bitllet virtual no validat i l’usuari ha de pujar a l’autobús i sancionar-lo escanejant un codi QR. El sistema determina llavors la línia de bus, la data i l’hora de validació del bitllet. La normativa de validesa del títol serà la mateixa que per al bitllet senzill en paper. A finals de 2018, TMB ja va posar a disposició de l’usuari la venda en línia de títols integrats de transport que consisteix en la compra, la recollida d’un codi i el bescanvi de la targeta física en les distribuïdores automàtiques de la xarxa de metro.

Ara s’ha fet un pas més i el nou bitllet senzill dels autobusos de TMB ja es pot adquirir i validar sense necessitat d’un títol físic de transport.

Port de Tarragona