Mor als 97 anys l’activista feminista, actriu, dramaturga i empresària teatral Maria Lluïsa Oliveda

L'Institut Català de les Dones en destaca la “valentia” i la lluita contra la discriminació de gènere

Foto: Ajuntament de Tortosa.

L’activista feminista, actriu, dramaturga i empresària teatral Maria Lluïsa Oliveda ha mort aquest dilluns als 97 anys, segons han informat l’Institut Català de les Dones (ICD) i el Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), entitat de la qual era membre honorífica. La presidenta de les dues institucions, Laura Martínez, ha volgut reconèixer el “treball reivindicatiu i constant” d’Oliveda, que va lluitar “intensament” pels drets de les dones. La seva mort deixa el col·lectiu feminista sense una “pionera de l’activisme feminista” a Catalunya.

Entre d’altres qüestions, Oliveda va ser impulsora i coordinadora del Grup de Dones Grans del CNDC i va treballar activament en el Grup de Participació Internacional de la mateixa entitat. Va representar el CNDC en la IV Conferència sobre les Dones de Nacions Unides, l’any 1995, i va assistir a les diferents reunions sobre la implementació de Pequín que es van fer a posteriori. “Sempre solidària i conciliadora la recordarem amb aquell gran somriure i amb la voluntat de crear un món millor per a totes les dones”, ha explicat la presidenta de l’entitat.

A banda, Laura Martínez ha recordat “la vitalitat” d’Oliveda, que la va dur a participar i liderar diverses entitats que lluiten pels drets de les dones en camps i àmbits diversos. “L’entusiasme per allò que feia li va permetre viatjar a fòrums internacionals de les Nacions Unides fins a l’edat de 93 anys”.

La vicepresidenta segona del CNDC, Montse Pineda, ha destacat la “valentia trencant motlles i lluitant contra la discriminació de les dones en tots els àmbits, segurament el millor llegat a les feministes d’aquest país, de l’estat espanyol i de l’àmbit internacional”.

Oliveda va nèixer a Barcelona l’any 1922. Durant la dècada dels 40 va col·laborar amb el Teatro Español Universitario i amb grups no professionals com el Club Maria Guerrero o el Club Helena. En la dècada dels 50 va entrar a formar part del Teatre Studium, amb Lluís Masriera. El 1957 va fundar el Pequeño Teatro a Barcelona, on va fer muntatges d’obres de Carlo Goldoni, Jorge Guillén i Arthur Schnitzler, entre altres.

El 1973 reobre el Teatre Grec de Montjuïc del qual va ser durant 3 anys la directora artística. El 1980 crea el Teatre Experimental de Dones, amb el qual recorre poblacions de Catalunya, Castelló i València i obté el Premi Lisístrata al Festival Internacional de Teatre de Sitges.

El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi i anteriorment, l’any 1999, havia rebut la Medalla d’Honor de Barcelona.

Cal destacar també que va ser fundadora i presidenta durant més de 25 anys del Consejo Nacional de las Mujeres de España. Amb María José Ragué i Araceli Bruch va fundar l’associació Teatre+dona per donar visibilitat a la creativitat de les dones en tot el ventall de possibilitats del teatre. Des de fa un any es lliura el premi M. Lluïsa Oliveda Puig, que s’ha instituït des del CNDE en homenatge a la seva trajectòria.

Port de Tarragona