La justícia belga decidirà el 7 d’agost sobre la petició d’extradició contra Lluís Puig

La defensa ha qüestionat la competència del Suprem per emetre l'euroordre contra l'exconseller

L'exconseller Lluís Puig. / Nazaret Romero

La justícia belga decidirà el 7 d’agost sobre la petició d’extradició contra l’exconseller Lluís Puig. Així ho han explicat els seus advocats a la sortida de la vista que s’ha celebrat aquest dimarts. La defensa ha reclamat a la Cambra del Consell, el tribunal de primera instància, que declari nul·la l’euroordre perquè consideren que el Tribunal Suprem no era el competent a Espanya per emetre aquesta petició d’extradició contra Puig. En cas que el jutge tingui dubtes sobre això, l’equip jurídic de Puig ha demanat al jutge belga que faci una pregunta prejudicial sobre aquesta qüestió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Per tant, el 7 d’agost la justícia belga haurà de decidir si accepta o no l’extradició, si l’anul·la perquè creu que el Suprem no és competent o bé si pregunta al TJUE sobre aquesta qüestió.

El Tribunal Suprem reclama a Puig per un delicte de malversació en el cas de l’1-O.

Puig ha defensat davant del jutge que no hi ha «cap indici de malversació» però sí de «vulneracions dels drets humans» en el seu cas. «Espero que Espanya assumeixi la resolució», ha reblat a la sortida dels jutjats.

Posen en dubte la competència de Llarena

La defensa de Puig ha presentat la resolució del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU sobre els presos com a prova de la manca de competències del Suprem en aquest cas. Segons ha explicat l’advocat belga, Christophe Marchand, aquesta decisió internacional va concloure que els tribunals competents són els catalans.

A més, Marchand ha remarcat que la jurisprudència del TJUE obliga al tribunal que avalua l’euroordre a «verificar la competència del jutge que l’emet», en aquest cas el magistrat instructor del Suprem Pablo Llarena. Tot i això, els lletrats de Puig han demanat al jutge belga que, si té dubtes sobre això, abans pregunti a Luxemburg sobre la competència de Llarena.

«Tots els elements estan sobre la taula», ha dit l’advocat Gonzalo Boye en acabar la vista.

Ara la defensa de Puig confia que el tribunal belga anul·li l’euroordre o que, en el seu defecte, faci una prejudicial al TJUE. «Confiem com sempre en la justícia belga», ha assegurat Marchand.

Possibles escenaris

En cas que la Cambra del Consell accepti o rebutgi l’euroordre encara es podria recórrer fins a dues vegades la decisió. Si s’anul·la perquè el jutge belga considera que Llarena no és competent, llavors Espanya hauria de tornar a emetre una altra petició d’extradició des de l’autoritat competent.

Per contra, si el jutjat de primera instància opta per preguntar a Luxemburg, el cas quedaria aturat fins que el TJUE resolgués en els pròxims mesos.

Port de Tarragona