Detinguts a Tarragona i Girona en la desarticulació d’una xarxa de tràfic d’armes que actuava a 15 províncies

En l'operació s'han fet 32 registres, 5 a Catalunya

Algunes de les armes intervingudes en l'operació policial. / CNP

La Policia Nacional han desmantellat un dels més grans entramats criminals a nivell nacional dedicats a la comercialització i distribució il·lícita d’armes i les seves peces fonamentals. La investigació ha estat realitzada per la Comissaria General d’Informació en 15 províncies, entre elles Tarragona, Girona i Barcelona. Els agents especialitzats en la lluita contra el tràfic il·lícit d’armes han detingut 21 persones per un presumpte delicte de tinença i tràfic il·lícit d’armes.

A sis d’elles, també se’ls acusa dels presumptes delictes de dipòsit d’armes
de guerra, dipòsit de municions i dipòsit d’explosius.
Durant els 32 registres, practicats de forma simultània, han estat confiscades un total de 731 armes de foc, entre elles 14 armes de guerra -set automátiques- especialment perilloses per la seva capacitat de disparar a ràfega, un llançagranades C90, dues mines anticarro d’instrucció, dues granades de mà i 127 armes il·legals. També s’ha trobat material explosiu, pols d’alumini, pólvora i detonadors.

Compravenda d’armes a través de paqueteria postal

La investigació va començar fa més d’un any quan els agents especialitzats
en la matèria van tenir coneixement de l’existència d’una persona que, des
Màlaga, es dedicava a comerciar en el mercat negre amb armes i peces
fonamentals de les mateixes. Aquest individu disposava d’una extensa xarxa de contactes a nivell nacional que utilitzava per a la compravenda d’aquest material.

Els experts en el tràfic il·lícit d’armes de foc van constatar com els implicats
empraven els serveis de paqueteria postal per a enviar i rebre de manera
subreptícia peces fonamentals, que després utilitzaven per rehabilitar o
acoblar a altres armes diferents. No obstant això, quan la venda involucrava a armes de guerra, les transaccions es materialitzaven de manera personal amb cites de seguretat.

200 agents en 32 registres

Després d’analitzar tota la informació, el passat dia 18 es va establir un ampli dispositiu en gran part de la geografia espanyola coordinat pel Jutjat d’Instrucció 3 i la Fiscalia de Màlaga. De forma simultània, més de 200 agents van dur a terme 32 registres a Madrid (3), Burgos (1), Toledo (2), Conca (2), Màlaga (4), València (1), Girona (1), Tarragona (3), Múrcia (2), La Corunya (1), Lugo (7), Ourense (1), Biscaia (1), Astúries (2) i Barcelona (1).
Com a resultat de el dispositiu establert es van arrestar 21 persones a Madrid (2), Burgos (1), Toledo (1), Conca (1), Màlaga (3), València (1), Girona (1), Tarragona (1), Múrcia (2), La Corunya (1), Lugo (5) i Orense (1) i Biscaia (1).

En un dels registres practicats a Madrid, els investigadors han localitzat un
arsenal que comptava amb un llançagranades C90, dues mines anticarro d’instrucció, 127 armes il·legals, material explosiu, pols d’alumini, pólvora i detonadors.

Per tals fets l’investigat va ser detingut i, després de la seva posada a disposició judicial, ha ingressat a la presó.

Disposaven de tallers clandestins

Todos los arrestados tenían las habilidades y conocimientos necesarios para
realizar modificaciones en armas de fuego, disponiendo siete de ellos de talleres clandestinos aptos para la transformación y rehabilitación de armas de fuego.

Durant els registres, els agents han comprovat com aquests tallers disposaven d’eines i accessoris específics per a la modificació, com torns, fresadores i eines de precisió. Una altra de les activitats detectades és la transformació d’armes de foc semiautomàtiques en armes de foc automàtiques o de guerra.

Per a la seva modificació es feien valer de mètode de la «canibalització», procediment que en l’argot policial consisteix en la utilització de peces procedents de diferents armes de foc per a la creació d’armes completes.
Els agents consideren que la investigació desenvolupada és una de les majors operacions contra el tràfic il·lícit d’armes duta a terme a Espanya fins a la data. Encara que l’organització ha estat desmantellada a nivell nacional, els investigadors intenten descobrir possibles connexions internacionals dels arrestats. Aquest tipus d’operacions preventives eviten que armes modificades puguin acabar en el mercat il·lícit, a l’abast de persones relacionades amb organitzacions criminals o terroristes.

Port de Tarragona