La fiscalia demana tres anys de presó per als dos mossos que acompanyaven Puigdemont quan se’l va detenir a Alemanya

Considera volien ajudar l’expresident a tornar a Bèlgica i evitar que s’executés l’ordre de detenció .

Carles Puigdemont davant la presó de Neumünster, on va estar detingut. / Natàlia Segura

La fiscalia de l’Audiència Nacional demana tres anys de presó per un delicte d’encobriment per als dos Mossos d’Esquadra que acompanyaven Carles Puigdemont quan se’l va detenir a Alemanya. A l’escrit, la fiscalia considera que els investigats van ajudar l’expresident, conscients que era investigat a Espanya, i que s’havia emès una ordre de detenció. “La intenció dels acusats era ajudar Carles Puigdemont a torna a Bèlgica i evitar la seva identificació en algun lloc on es pogués executar la ordre europea de detenció. L’AN va proposar el mes de febrer jutjat els dos mossos i va acordar l’arxiu de la causa contra els altres dos acompanyants de l’expresident, Josep Maria Matamala i Lluís Alay.

A l’escrit d’acusació, la fiscalia relata que els dos mossos van aprofitar els dies lliures que tenien per desplaçar-se a Waterloo i allà, uns dies després, el 23 de març del 2018 una persona “no identificada” els va demanar que anessin a buscar Puigdemont i que el traslladessin a Brussel•les. “Els dos acusats van sortir de Brussel•les conduint un cotxe i van arribar a Estocolm a una hora per determinar. En aquesta ciutat van recollir Carles Puigdemont i van iniciar el retorn a Brussel•les”, relata.

Només dos dies després, el 25 de març, agents de la policia alemanya (BKA) van interceptar el vehicle en un aparcament d’autopista, a la frontera entre Dinamarca i Hamburg. Un cop identificat, van detenir Puigdemont “al existir una ordre de detenció expedida per les autoritats judicials espanyoles interessant la seva entrega”. A la resta d’ocupants, els dos mossos i Matamala i Alay, van poder continuar el viatge després d’identificar-los.

La fiscalia recorda que la ordre de detenció es va emetre quan Puigdemont estava a Helsinki, on s’havia desplaçat el 22 de març procedent de Suissa i el mateix dia de l’emissió, el 23 de març, va abandonar Helsinki.

A la interlocutòria on l’Audiència Nacional proposava jutjar els dos agents per encobriment, el magistrat Manuel Gacía Castejón, remarcava que “malgrat la seva condició de funcionaris de la policia i amb ple coneixement que Puigdemont tenia una ordre de detenció europea, el van ajudar a intentar evadir la justícia».

Port de Tarragona