Els Mossos d’Esquadra enllestiran la investigació d’IQOXE «en poques setmanes»

Estela creu que la informació ha d'arribar més ràpid a la població i als propis serveis d'emergències

Estat en què va quedar la planta d'IQOXE després de l'explosió. / Eloi Tost

Els Mossos d’Esquadra preveuen concloure la investigació de l’explosió a la planta d’IQOXE «en poques setmanes», segons ha explicat a l’ACN el cap de la regió policial Camp de Tarragona, el comissari Josep Maria Estela. Una tasca «molt llarga i complexa» que es tancarà uns sis mesos després del sinistre que va ocasionar tres morts i set ferits. La investigació, afirma el comissari, té l’únic objectiu de determinar «què va passar allí exactament» el 14 de gener i «quines responsabilitats se’n deriven per part de totes les persones que formen part d’IQOXE». Segons Josep Maria Estela, aquell dia la resposta va ser molt ràpida i coordinada, però cal procurar que la informació arribi «més ràpid» a la població i als propis serveis d’emergències.

El Cos de Mossos d’Esquadra va assumir les funcions de policia judicial per esclarir les circumstàncies de la deflagració d’un reactor de la planta de la Canonja (Tarragonès). «La investigació ha estat un repte perquè és pràcticament nova per a nosaltres. Té un nivell de dificultat alt perquè és un tema molt específic», admet Estela. Per això, el cos ha recorregut al coneixement de pèrits quan ha sigut necessari. «Serem el més rigorosos i objectius possibles», garanteix el comissari sobre el cas, que es manté sota secret de sumari.

El màxim responsable del cos policial al Camp de Tarragona insisteix que, en seu judicial, no n’hi ha prou només amb suposicions. «Cal aportar proves que aquells objectes metàl·lics que van produir uns danys o la malaurada mort d’un veí de Torreforta estan relacionats directament, sense cap mena de dubte, amb l’empresa afectada», il·lustra Estela. Una prova de la complexitat de la investigació és que tot just fa unes setmanes que la policia va poder accedir a la zona zero de l’explosió.

Més comunicació

El dia del sinistre la resposta dels diferents serveis va ser «molt ràpida i coordinada», segons el comissari. «Bombers, Protecció Civil, SEM i Mossos portem molt temps treballant una hipotètica situació de risc. S’havien fet simulacres i, aquell dia, es va produir de debò», exposa.

Tot i això, segons el comissari, en cas de futures emergències cal millorar la informació. «Hem de dir de forma ràpida i que tothom sàpiga allò que ha explotat, què és exactament i si s’està desprenent algun tipus de núvol, si es tòxic i afecta la salut de les persones o no», reflexiona.

«Els efectius d’emergències també han de saber què esta passant allí perquè si s’atansen massa pot acabar en tragèdia», afegeix. «Segur que l’experiència d’IQOXE ens ajudarà, però si mai torna a passar la informació ha de córrer més ràpid», tanca el comissari.

Port de Tarragona