La fiscalia s’oposa al confinament de Lleida per considerar que s’ha de demanar al govern espanyol que declari l’estat d’alarma

Concentració a Lleida en contra del confinament. / Laura Cortés

La fiscalia ha dirigit un escrit al jutjat d’instrucció número 1 de Lleida oposant-se a la ratificació de l’enduriment del confinament de Lleida i de set municipis més del Segrià. En el document, al qual ha tingut accés l’ACN, el fiscal argumenta que per prendre mesures «de tanta gravetat» cal demanar al govern espanyol la declaració de l’estat d’alarma. De fet, diu que la resolució presentada «sembla una còpia del decret d’estat d’alarma», de competència estatal, i la diferencia del confinament perimetral del Segrià o de la Conca d’Òdena perquè les mesures allà contemplades, «restricció de moviments, mai confinaments domiciliaris generals, suposaven una afectació de molta menor intensitat dels drets fonamentals que el que ara es pretén».

El fiscal constata que el que planteja la resolució és «ni més ni menys que el confinament de tota la població d’una sèrie de municipis», i veu «inacceptable» que s’apel·li a la Llei de mesures especials en matèria de salut pública per aprovar aquestes mesures «de tanta gravetat i de tantes conseqüències de tot tipus, però especialment socials i econòmiques».

Seria «assumible» ratificar la resolució apel·lant a la citada llei si es tractés d’ordenar un «cordó sanitari», és a dir, el confinament perimetral, però insisteix que «el que es proposa ara excedeix àmpliament d’una simple limitació de moviments i incideix greument en els drets reconeguts constitucionalment».

La fiscalia ha dirigit un escrit al jutjat d’instrucció número 1 de Lleida oposant-se a la ratificació de l’enduriment del confinament de Lleida i de set municipis més del Segrià. En el document, al qual ha tingut accés l’ACN, el fiscal argumenta que per prendre mesures «de tanta gravetat» cal demanar al govern espanyol la declaració de l’estat d’alarma. De fet, diu que la resolució presentada «sembla una còpia del decret d’estat d’alarma», de competència estatal, i la diferencia del confinament perimetral del Segrià o de la Conca d’Òdena perquè les mesures allà contemplades, «restricció de moviments, mai confinaments domiciliaris generals, suposaven una afectació de molta menor intensitat dels drets fonamentals que el que ara es pretén».El fiscal constata que el que planteja la resolució és «ni més ni menys que el confinament de tota la població d’una sèrie de municipis», i veu «inacceptable» que s’apel·li a la Llei de mesures especials en matèria de salut pública per aprovar aquestes mesures «de tanta gravetat i de tantes conseqüències de tot tipus, però especialment socials i econòmiques».

Seria «assumible» ratificar la resolució apel·lant a la citada llei si es tractés d’ordenar un «cordó sanitari», és a dir, el confinament perimetral, però insisteix que «el que es proposa ara excedeix àmpliament d’una simple limitació de moviments i incideix greument en els drets reconeguts constitucionalment».

És per això, continua, que el decret d’estat d’alarma va requerir de l’aprovació del Congrés. A més, subratlla que la resolució fins i tot és «il·limitada en el temps», quan el govern espanyol havia d’aprovar a la cambra baixa pròrrogues del decret cada 15 dies. «El que es presenta no és si no eludir l’aplicació de l’estat d’alarma parcial, que és una competència estatal i s’exerceix amb la garantia d’intervenció del Congrés», conclou la fiscalia, que recorda que el president de la Generalitat pot demanar al govern espanyol que declari l’estat d’alarma per la situació que es viu al Segrià.

Port de Tarragona