La Casa Reial diu ara que els reis no visitaran divendres Barcelona i Figueres

Fonts de la Sarsuela afirmen que no hi havia res previst per a aquesta data a Catalunya

El rei Felip VI, la reina Leticia, la princesa Leonor i la infanta Sofía amb els premiats per la Fundació Princesa de Girona, el 4 de novembre del 2019. / Laura Fíguls

La Casa Reial assegura ara que els reis Felip VI i Letizia no visitaran el divendres 17 de juliol Barcelona i Figueres. Aquesta era la data que es donava per feta després que l’avancés el diari ‘La Vanguardia’. Ara, però, segons ha avançat TV3 i han confirmat a l’ACN fonts de la Casa Reial, es diu que els reis no vindran. Des de la Sarsuela s’ha assegurat que l’agenda dels Borbons ja no preveia cap activitat a Catalunya per a aquesta data. La visita s’emmarcava en la ronda que estan fent els monarques per totes les comunitats autònomes per reconèixer l’esforç de la ciutadania en la lluita contra el coronavirus.

Preocupació en la Fundació Princesa de Girona

La directora general de la Fundació Princesa de Girona, Mònica Margarit, ha reconegut «preocupació» pel «moment molt difícil» que viu Catalunya i en què es produeix la visita del rei Felip VI a Barcelona per la cerimònia de lliurament dels premis de l’organització, aquest dilluns a la tarda. «És obvi que tothom està preocupat per la situació que tenim», ha afirmat Margarit en la roda premsa prèvia a la gala, i ha destacat que precisament la seva funció és que l’esdeveniment surti «perfecte» per «celebrar el talent dels joves d’aquest país». Davant la previsió de protestes contràries a la visita del Rei, un ampli dispositiu de seguretat blinda el Palau de Congressos, on tindrà lloc la cerimònia, amb un perímetre que implica el tall de trànsit d’algunes trams de via, com una part del lateral de la Diagonal o la zona superior de l’Avinguda d’Albert Bastardas.

Ampli dispositiu de seguretat per la convocatòria de protestes

Els CDR han convocat una protesta aquest dilluns a la tarda davant el Palau de Congressos i, si una visita reial ja comporta estrictes mesures de seguretat, aquesta vegada s’ha muntat un dispositiu policial molt ampli a l’entorn de l’equipament davant de la previsió de mobilitzacions. Aquest diumenge a la nit alguns centenars de persones es van concentrar davant el Palau de Congressos i van fer una cassolada durant prop de dues hores.

La presència del rei Felip VI a Barcelona ha aixecat una gran expectació social, política i mediàtica, per la coincidència d’aquesta visita en plena campanya electoral i pocs dies després que es publiqués la sentència condemnatòria dels líders polítics de l’1-O, seguida per protestes multitudinàries i nits que van acabar amb disturbis a Barcelona i altres ciutats.

Trobada entre els premiats i la família reial

El rei Felip VI, la reina Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia han mantingut una trobada amb els premiats d’anteriors edicions aquest dilluns al migdia, a les dependències de l’hotel Rei Joan Carles I. Està previst que la princesa Elionor pronunciï un discurs a la cerimònia, que precedirà el del seu pare, després que fa unes setmanes fes la seva intervenció oficial als Premis Princesa d’Astúries.

«De vegades l’atzar és positiu. És molt important per a nosaltres quan precisament celebrem la primera dècada», ha destacat Margarit. «Esperem que sigui molt emocionat per a ella poder conèixer aquestes persones tan meravelloses que des de petita li han explicat que es premien», ha afegit.

Cinc guardonats, amb un premi nou

Els guardonats d’aquest any són el neuròleg i emprenedor Ignacio H. Medrano, que rebrà el Premi Empresa; el matemàtic Xavier Ros-Oton, Premi Recerca Científica; l’emprenedora social Begoña Arana, amb el Premi Social, i el director d’escena Rafael R. Villalobos (Premi Arts i Lletres). En aquesta edició, es reconeixerà per primera vegada la tasca d’una persona jove a escala mundial amb el nou Premi Internacional. N’estrena el palmarès la cofundadora de l’organització internacional Humanity Crew, Maria Jammal.

Port de Tarragona