Guàrdia Civil i FBI localitzen a Alacant un jove que utilitzava plataformes de videojocs per difondre propaganda de DAESH

GC


En el marc d’una investigació conjunta de l’FBI i de el Servei d’Informació de la Guàrdia Civil, un jove ha estat detingut a Sant Vicenç de l’Raspeig (Alacant) per difondre propaganda jihadista en diferents plataformes d’internet.

En les seves publicacions mostrava la seva completa afinitat amb els postulats més violents de el grup terrorista DAESH, amb l’edició i difusió de múltiples continguts audiovisuals de contingut terrorista.

L’arrestat havia arribat a gestionar personalment diversos fòrums i repositoris multimèdia vinculats a l’entramat oficial de l’DAESH, difonent milers d’arxius de vídeo i abundant informació sobre la creació, ús i maneig d’armes.

El detingut havia estat anteriorment molt implicat ideològicament amb el moviment xarxa skin i comptava amb diversos antecedents policials, tant en l’àmbit domèstic com en l’escolar.

El seu salt com a col·laborador actiu de l’terrorisme gihadista es va produir en 2019, havent passat desapercebut en el seu entorn ja que passava la pràctica totalitat de el dia connectat a l’àmbit virtual des del seu domicili.

En la seva tasca propagandística ha utilitzat plataformes de videojocs online, -de caràcter violent-, permetent d’aquesta manera contactar-entre altres entornos- amb més joves, fins i tot algun d’ells, menors d’edat.

L’activitat de l’detingut a través de plataformes d’internet es corresponia plenament amb l’estratègia propagandística desenvolupada per DAESH. Amb aquesta operació s’ha neutralitzat un important i actiu focus d’expansió i difusió de l’ideari gihadista que a més comptava amb multitud de connexions internacionals.

Així mateix, el detingut estava fortament conscienciat en l’ús de mesures de seguretat i l’ús de plataformes de comunicació que garanteixen un gran anonimat. Els investigadors han necessitat múltiples recursos durant molts mesos fins a poder demostrar el grau d’implicació d’aquest subjecte amb la causa terrorista, l’abast de l’activitat que estava portant a terme i la perillositat que podia suposar.

El treball conjunt entre Guàrdia Civil i FBI posa en relleu l’estreta cooperació i compromís existent entre ambdues institucions en matèria de terrorisme, i la necessitat determinant de centrar el major nombre d’esforços internacionals possibles contra l’estratègia propagandística de DAESH.

En la lluita contra el terrorisme gihadista, la cooperació internacional és un factor de total importància a causa de el condicionant que genera l’alta mobilitat dels terroristes i la utilització de xarxes socials i aplicacions d’internet.

Des de la elevació a l’nivell 4 d’alerta antiterrorista al juny de 2015, la Guàrdia Civil ha reforçat tots els dispositius operatius i línies de recerca relatives a l’amenaça terrorista, especialment aquelles sobre individus immersos en un procés de radicalització que pugui desembocar en el desplaçament a zona de conflicte oa la comissió d’accions terroristes en els països de residència.

Port de Tarragona