banner Generalitat

El jutge tomba les mesures restrictives del Govern a set municipis de la Noguera i a cinc del Segrià

A més, limita l'aforament del comerç al 50% de l'autoritzat

Una veïna de Mollerussa passeja el gos. / Oriol Bosch

El jutge ha tombat les mesures restrictives del Govern a set municipis de la Noguera i a cinc del Segrià, després que aquest divendres l’executiu hagi decidit estendre-hi les que ja aplicava a tres barris de l’Hospitalet. Concretament, el magistrat considera que, pel que fa a la Noguera, no hi ha prou casos de covid-19 que justifiquin les restriccions als tres municipis que depenen de l’EAP Artesa de Segre (Artesa, Vilanova de Meià i Alòs de Balaguer) i als quatre de l’EAP Ponts (Cabanabona, Gualter, Oliola i Vilanova de l’Aguda).

El jutge entén que passa el mateix als cinc municipis del Segrià on encara no s’aplicava cap mesura restrictiva, Massalcoreig, Gimenells, Sarroca de Lleida, Artesa de Lleida i Benavent de Segrià.

A l’escrit de la resolució el jutge especifica que no ratifica les mesures proposades per als set municipis de la Noguera perquè “de la lectura de l’Informe emès pel director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya només resulten dos contagis en cada EAP des de el dia 9 de juliol”. Atesa aquesta baixa incidència “malgrat els nombrosos test PCR duts a terme”, considera que es pot aconseguir evitar la propagació del virus “amb mesures menys restrictives” i amb afectació “únicament” a les persones contagiades i als seus contactes, “i això amb respecte als principis de proporcionalitat i subsidiarietat”.

En el cas dels cinc municipis del Segrià, certifica que a Massalcoreig, Gimenells, Sarroca de Lleida, Artesa de Lleida i Benavent de Segrià hi ha una “afectació similar” a la dels altres set pobles, per la qual cosa considera que les mesures que proposava el Govern són “desproporcionades”.

En canvi, per a la resta de municipis el jutge considera que les mesures son “necessàries” perquè les adoptades fins ara “no han pogut assolir abastament” els objectius de control de la pandèmia i reducció de risc de contagis, i les considera “proporcionades a les finalitats que es pretenen”.

En aquest sentit fa esment a la limitació “acurada” de les restriccions en tots els àmbits afectats, i subratlla que l’executiu “procura protegir la salut i, alhora, minimitzar l’afectació a les activitats econòmiques”.

Finalment, el jutge tampoc ratifica les mesures que la Generalitat pretenia imposar a la zona relatives a les empreses de serveis i al comerç minorista, i limita l’aforament del comerç al 50% de l’autoritzat.

Port de Tarragona