L’Ertzaintza deté tres directius per l’ensorrament de l’abocador de Zaldibar, on van quedar sepultats dos treballadors

Els cossos dels operaris encara no ha estat trobats, cinc mesos després del succès

Els treballs per trobar els operaris sepultats duren ja més de cinc mesos.

Agents de la policia autonómica basca ha detingut aquest dimarts a tres directius de l’empresa Abocar Recycling 2002, propietària de l’abocador de Zaldibar, a Biscaia, que el passat mes de febrer va patir un ensorrament de milers de tones de residus emmagatzemats en ell, el que va ocasionar que quedessin sepultats dos treballadors de l’escombrera que encara no han estat trobats.

Fonts de el departament basc de Seguretat han informat que les detencions s’han dut a terme aquest matí «per ordre judicial». Fonts de Govern Basc, per la seva banda, han precisat que els detinguts són el propietari de l’escombrera, Luis Barinaga; l’administradora única de l’empresa Abocar Recycling 2002, Arrate Bilbao, i el director tècnic de l’abocador.

La causa per l’ensorrament s’instrueix en dos jutjats del País Basc, segons aquestes fonts: en un Durango (Biscaia) s’emporta la desaparició dels dos empleats sepultats per la runa, Joaquín Beltrán i Alberto Sololuce, i en un altre d’Eibar, les denúncies pels suposats delictes contra els drets dels treballadors i contra el medi ambient.

L’Ertzaintza va remetre a principis de el passat mes de juny un informe a un d’aquests jutjats en què informava a l’instructor que apreciava «indicis de criminalitat» en la gestió de la mateixa.

En un altre informe enviat a la Fiscalia del País Basc per la conselleria basca de Medi Ambient també s’aportava el reconeixement de l’empresa que dies abans de produir-se el col·lapse de l’escombrera havien tingut coneixement de l’aparició d’algunes esquerdes en la mateixa, sense que es detinguessin els treballs de descàrrega de residus.

Tant l’Ertzaintza com la conselleria basca de Medi Ambient apreciaven en els seus informes la possible comissió de dos delictes, un contra els recursos naturals i el medi ambient, per posar-se en «risc greu» l’entorn natural i «la salut de les persones», i un segon contra els drets dels treballadors.

El 6 de febrer, cap a les 16 hores de la tarda, es va produir l’ensorrament de l’escombrera, que va sepultar als dos empleats que es trobaven a la zona de la bàscula de l’abocador en aquell moment, Joaquín Beltrán i Alberto Sololuce, i que envair la calçada de l’autopista que uneix Bilao amb Sant Sebastià, provocant el tall de la via a l’trànsit durant diversos dies.

A la gravetat de el col·lapse de l’abocador, únic cas hagut a Europa, es va unir el descobriment que en el mateix s’havien emmagatzemat residus que contenien amiant, material tòxic per al qual l’escombrera no tenia autorització per acceptar al seu dipòsit.

Port de Tarragona