Intercepten davant el port esportiu de Calp un iot carregat amb quatre tones de haixix

Detingudes sis persones gràcies a la coordinació dels mitjans aeronavals i terrestres desplegats per les tres institucions

Una operació conjunta de l’Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional ha evitat la introducció en territori nacional d’una partida de 4.380 quilos d’haixix . El carregament viatjava en un iot de bandera espanyola que va ser interceptat pel patruller ‘Arao’ de l’Agència Tributària just quan els traficants ja es disposaven a descarregar la droga al port esportiu de Calp (Alacant).

Fruit de la coordinació dels mitjans aeronavals i terrestres disposats pels tres cossos, l’aprehensió de la droga ha vingut acompanyada de la detenció de sis membres de l’organització, incloent els dos tripulants de l’embarcació i quatre persones més que esperaven en terra per la descàrrega.
L’operació comença el passat mes de març, després d’unes investigacions preliminars de la Unitat Operativa de Vigilància Duanera d’Alacant en l’entorn de les instal·lacions nàutiques de la província, on els investigadors van detectar la presència d’una embarcació tipus iot, de bandera espanyola, la tripulació va aixecar les seves sospites dels investigadors.

Centrada la investigació i convertida embarcació i tripulants a objectiu, la coordinació de la informació a través del CITCO, el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, va permetre posar en comú les dades obtingudes fins llavors, amb els que posseïen les unitats de Guàrdia Civil i Policia Nacional, que al seu torn venien també analitzant a aquestes persones.

A partir d’aquest moment, el control i vigilància dels objectius és permanent en els diferents ports que freqüentaven els tripulants amb el seu iot d’esbarjo.

Abordatge i detencions

Els fets es precipitaven l’última setmana en una de les sortides de port, ja que el comportament dels tripulants apuntava que ja estaven a punt per recollir el carregament en mar obert. S’activa llavors l’operatiu, amb un ampli desplegament de mitjans aeronavals i terrestres per no perdre detall dels moviments i contactes de l’iot. Donat el mal estat de la mar, durant la nit de dimarts a dimecres s’opta per mantenir a l’aguait, i en constant seguiment de l’objectiu, els mitjans previstos per l’Agència Tributària, el patruller ‘Arao’, l’helicòpter Argos II, amb base a Almeria, i l’avió de Vigilància Aduanera amb base a San Javier (Múrcia).
Finalment, el arao ‘sorprèn els tripulants de l’iot cap a les quatre del matí d’dimecres, quan s’encaminaven ja a port esportiu de Port Blanc, Calp, fent la seva abordatge per impedir el lliurament de la droga a la resta de l’organització , que esperava a terra amb un furgó de grans dimensions.
El iot va tractar de desfer-se de el patruller, però els seus esforços van resultar en va, van ser neutralitzats ràpidament per la tripulació de presa de l’arao ‘, que en el propi assalt ja es van trobar amb la ingent quantitat de fardells d’arpillera que viatjaven a bord de l’embarcació contrabandista.

Mentre els funcionaris de Vigilància Duanera detenien els dos tripulants de l’iot, els quatre membres de l’organització criminal que esperaven amb el furgó, emprenien la fugida, ràpidament avortada amb la seva detenció gràcies a el desplegament policial a terra disposat per Guàrdia Civil, Policia Nacional i vigilància Duanera. Neutralitzats els objectius i assegurat el carregament, el ‘Arao’ emprenia retorn a la seva base a Alacant amb l’embarcació capturada i els seus dos tripulants detinguts, mentre que els quatre restants quedaven sota custòdia de les unitats policials que van actuar en terra.

Port de Tarragona