Confessa davant el jutge el refugiat que va ser detingut per l’incendi de la catedral de Nantes


El refugiat ruandès detingut el passat 19 de juliol i poc després alliberat, ha confessat avui que era l’autor del foc que va produir danys a la catedral de Nantes (França), després ha estat imputat i ha passat a presó provisional acusat de «destruccions i degradacions per incendi».

L’autor confés, de 39 anys, ha reconegut els fets després de ser detingut per segona vegada ahir, dissabte, després que fa una setmana ja hagués estat arrestat i posteriorment alliberat sota la mateixa sospita.

«El meu client ha cooperat. Lamenta amargament els fets i reconèixer-ha estat un alliberament per a ell. Avui està rosegat pels remordiments i sobrepassat per la dimensió dels esdeveniments», va explicar al diari regional «Presse Océan» el seu advocat, Quentin Chabert.

L’home va confessar davant del jutge d’instrucció haver iniciat dos focs en els òrgans de el temple i un altre a un panell elèctric, després d’haver tancat ell mateix la catedral el dia anterior, va explicar el fiscal de Nantes, Pierre Sennès, a mateix mitjà.

L’autor de l’incendi va ser arrestat dissabte al matí després que la policia aprecia contradiccions en el seu primer relat i durant la matinada va ser posat a disposició del jutge, que el va imputar pels càrrecs de «destruccions i degradacions per incendi».

El voluntari, identificat tan sols com Emmanuel, exercia d’escolà des de fa uns quatre o cinc anys a la catedral, va explicar la setmana passada el rector de la catedral.

Era una dels set voluntaris encarregats de la seguretat de la basílica i de vegades ajudava durant la litúrgia, va assenyalar el rector, Hubert Champenois, que ha afegit que gaudia de tota la seva confiança i que mai havia ofert motius per a la sospita.

Segons va dir l’organista de la catedral, Michel Bourcier, a «Presse Océan», l’home «era extremadament educat i era un habitual de el lloc».

La setmana passada, la Fiscalia va assenyalar que l’autor havia demanat la seva regularització i havia escrit correus electrònics a diversos membres de la diòcesi per reclamar la seva ajuda.

No era la primera vegada que sol·licitava l’estatus de refugiat, que li havia estat denegat en anteriors ocasions.

Segons la Fiscalia, l’home s’enfronta ara a una possible pena de fins a 10 anys i una multa de 150.000 euros.

Els bombers van ser alertats el dissabte 18 de juliol a les 7.45 hora local (5.45 GMT) per persones que van veure flames a l’interior de la catedral i van aconseguir controlar el foc a mig matí.

Va quedar destruït un gran òrgan de segle XVII, així com altres elements de mobiliari i algunes obres d’art, però no hi va haver danys estructurals.

Port de Tarragona