Matteo Salvini serà jutjat per impedir el desembarcament de l’Open Arms

El Senat italià va permetre avui l’obertura d’un judici contra el líder ultradretà Matteo Salvini per bloquejar al mar el vaixell de l’ONG espanyola Open Arms amb immigrants a bord fa un any, quan era ministre de l’ interior.

La decisió de la cambra alta va comptar amb els vots dels partits al Govern: El antisistema Moviment Cinc Estrelles (M5S) i els progressistes Partit Demòcrata (PD), Lliures i Iguals (LEU) i Itàlia Viva (IV), aquesta última decisiva , entre d’altres.

En concret, van votar a favor d’enjudiciar 149 senadors, mentre que 141 ho van fer en contra i hi va haver una abstenció.

«Estic orgullós d’haver defensat a Itàlia: ho tornaria a fer i ho tornaré a fer, també perquè només en aquest mes de juliol els desembarcaments són sis vegades els de el mateix període de l’any anterior, amb la Lliga al govern. Segueixo endavant, amb el cap ben alt i amb la consciència neta «, ha declarat Salvini en una nota.

«No tinc por, no em deixaré intimidar i no em silenciaran: record a tots els parlamentaris que, tard o d’hora, el judici dels votants arribarà», ha afegit.

Per la seva banda, Open Arms, l’ONG espanyola amb seu a Catalunya, a Badalona, ​​ha celebrat la decisió i ha dit que el vot assumeix un valor universal perquè s’ha rebutjat «una visió de món i de la política» que ha preferit » l’omissió de l’auxili i el rebuig per poder a el rescat «.

A l’agost de 2019 el llavors ministre va bloquejar durant 20 dies a la nau d’Open Arms amb uns 150 immigrants salvats al mar, en el marc de la seva política de ports tancats. El Tribunal de Ministres de Palerm demana enjudiciar per segrest de persones.

La votació d’Senat no implica la seva enjudiciament directe sinó que això dependrà d’una audiència preliminar al Tribunal de Palerm (sud) en què s’haurà de decidir si es mana a judici el líder de la Lliga o si, per contra, s’arxiva la causa.

El bloqueig que va originar el procés judicial

Salvini va impulsar una fèrria política de ports tancats a les naus de les organitzacions humanitàries de la Mediterrània central quan era ministre d’el Interior, un càrrec que va perdre al setembre de l’any passat a l’dinamitar la seva coalició amb el Cinc Estrelles.

El vaixell d’Open Arms havia rescatat prop de 150 immigrants en aigües de la Mediterrània en diverses operacions en els primers dies d’agost de 2019 i esperava un port europeu per al seu desembarcament.

Salvini es va negar des del primer moment a oferir un port i Open Arms, per la seva banda, va rebutjar l’oferta de les autoritats espanyoles d’acudir als ports d’Algesires i Maó: la travessia seria massa llarga i arriscada.

El 15 d’agost, la Justícia italiana va respondre a un recurs de l’organització espanyola contra el veto de Salvini i va permetre a l’vaixell humanitari entrar en aigües de l’illa de Lampedusa, l’enclavament més meridional de país, per protegir-se de mal temps.

Finalment a la nit de l’20 d’agost la Fiscalia va permetre el desembarcament a Lampedusa dels 83 immigrants que quedaven a bord, ja que molts havien estat evacuats abans, posant fi a l’odissea.

Salvini es defensa

Durant la seva intervenció al Senat, el líder ultradretà va titllar aquesta votació com una qüestió «política» i va criticar als seus antics socis del Cinc Estrelles, que en el passat li van defensar en un cas semblant i ara permeten el seu processament.

El senador ha assegurat que «la nau pirata» es va negar a acudir al seu Estat de bandera, va opinar que va actuar d’acord amb tot el Govern i amb el primer ministre, Giuseppe Conte, el seu «còmplice», i va dir que el seu «sacre» deure era defensar les fronteres de «la invasió».

Salvini va acabar agraint als que permeten la seva opinió: «Em fan un regal, aniré amb el cap alt i l’esquena recta», va avisar ovacionat, sempre pendent de l’rèdit polític i la popularitat apareix a la baixa en les últimes enquestes.

El polític sempre va defensar que les seves accions eren compartides per tot el Govern. No obstant la senadora de l’M5S, Elvira Lucia Evangelista, li va recordar que el mateix Conte va pressionar perquè fes desembarcar als més vulnerables i als menors d’edat. «Va ser una política personal de Salvini», ha conclòs.

L’ultradretà afronta un altre procés per un cas similar, per bloquejar el juliol de 2019 un vaixell de la Guàrdia Costanera italiana amb 131 immigrants a bord, i l’audiència que haurà de decidir si obrir procés s’espera per a l’octubre a Catània (sud).

Port de Tarragona