Desarticulada a Biscaia una xarxa d’explotació laboral de ciutadans pakistanesos a fruiteries d’Euskadi

La Policia Nacional han desarticulat a Biscaia una organització d’origen pakistanès dedicada al tràfic d’éssers humans i a l’explotació laboral de compatriotes. Les víctimes -homes en la seva totalitat- pagaven a l’organització de 8.000 a 10.000 euros pel trasllat des del Pakistan a Espanya a través de diverses rutes. Eren empadronats en diversos domicilis biscaïns, previ pagament de 3.000 euros, i eren explotats en fruiteries de la mateixa província sense contracte ni alta a la seguretat social. Al cap de tres anys els oferien un contracte de treball legal a canvi de 8.000 euros per a poder sol·licitar la targeta de residència a Espanya. Hi ha set persones detingudes -sis de nacionalitat pakistanesa i una de nacionalitat romanesa- i s’han registrat quatre domicilis a Biscaia -dos a Guernica i dos a Bermeo- on s’ha intervingut 93.522 euros en metàl·lic, telèfons mòbils i diversa documentació.

Vies d’entrada

La investigació va començar gràcies a la col·laboració ciutadana, després de la denúncia d’una persona que va posar a les agents després de la pista d’una organització que introduïa il·legalment a Espanya a ciutadans pakistanesos que després eren sotmesos a explotació laboral.

Les víctimes, tots homes, eren captats per l’organització a través del «boca a boca» a la ciutat de Vehari (Pakistan). Per introduir-los a Espanya, l’entramat criminal utilitzava preferentment rutes terrestres que implicaven travessar Europa -en travessies que duraven d’un a dos mesos- i pel que havien d’abonar quantitats que oscil·laven entre els 8.000 i els 10.000 euros. Altres vies utilitzades eren la marítima, des dels ports de Líbia o Tunísia, i l’aèria, des de Dubai.

Un cop a Espanya, els ciutadans pakistanesos eren empadronats en dos pisos, controlats per l’organització, a les localitats biscaïnes de Guernica i Bermeo, de manera que havien de pagar 3.000 euros. A més, l’entramat criminal disposava de fruiteries en diverses localitats de la província de Biscaia on els ciutadans captats eren obligats a treballar durant llargues jornades sota amenaces, sense contracte de treball ni alta a la seguretat social, i en tasques que no implicaven tracte amb el públic per reduir la seva visibilitat davant de possibles inspeccions de treball.

Un contracte de treball per 8.000 euros

Quan complien els tres anys d’estada a Espanya, les víctimes pagaven 8.000 euros a l’organització per aconseguir un contracte laboral en regla, ja que el contracte és un requisit indispensable per poder sol·licitar al nostre país la targeta de residència per circumstàncies excepcionals.
Després d’analitzar tota la informació obtinguda, els agents van portar a terme el corresponent dispositiu operatiu que va culminar amb el registre de quatre domicilis a la província de Biscaia i la detenció de set persones -sis de nacionalitat pakistanesa i una de nacionalitat romanesa- a les localitats de Guernica (3), Bermeo (3) i Munguia (1). Els investigadors han intervingut 93.522 euros en metàl·lic, telèfons mòbils i diversa documentació.

Port de Tarragona