Desarticulat a Torredembarra un grup criminal de compravenda de vehicles d’alta gamma que manipulava quilometratges

S'han detingut tres homes, un dels quals acumulava una desena d'antecedents per diversos delictes

Mossos

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal que manipulava els quilometratges i falsificava les factures per incrementar el preu de vehicles d’alta gamma procedents del mercat de segona mà de diversos països de la Unió Europea. Aquest dilluns es van detenir tres homes de nacionalitat espanyola de 45, 43 i 32 anys com a presumptes autors d’un delicte de falsificació de document públic, oficial o mercantil, estafa i de pertinença a grup criminal. El responsable del grup acumula una desena d’antecedents per robatoris, lesions, receptació, falsificació documental, organització criminal i de recerca i detenció i un altre n’acumula dos per robatori amb força i amenaces. Aquest dimecres van quedar en llibertat amb càrrecs.

La investigació va començar 2016 arran de la informació tramesa d’un centre d’inspecció tècnica homologat del Maresme, que va informar que una persona havia presentat un vehicle de gamma alta procedent del mercat alemany i que la documentació aportada presentava irregularitats.

El cap del grup regentava una botiga de compra-venda de vehicles al Maresme, i havia estat denunciat prèviament en diverses ocasions per fets similars. El segon semestre del 2017 va traslladar la seva activitat comercial a la localitat de Torredembarra on va obrir una nova empresa.

Després de les denúncies d’estacions ITV de Catalunya el detingut va començar a anar en estacions d’altres comunitats autònomes. Compraven els vehicles al mercat de segona mà i el principal detingut els portava a passar la ITV amb els quilòmetres modificats a la baixa per augmentar-ne el valor, abans de matricular-los a Espanya.

Cada rebaixa d’entre 15.000 i 20.000 quilòmetres n’incrementa el valor com si fos un any menys antic. S’ha comptabilitzat una reducció de més d’un milió de quilòmetres al comptaquilòmetres de tots els vehicles que van ser modificats.

Amb l’autorització del Jutjat d’Instrucció 2 de Mataró, que porta la instrucció del cas, els investigadors van fer aquest dilluns entrades i registres en locals d’una empresa de material d’automoció de Torredembarra i van detenir els tres homes.

El cap del grup, que era el propietari real de l’empresa, actuava amb dues persones més, que també s’han detingut. Un era el responsable d’una empresa pantalla creada per importar els vehicles. Aquest home hauria presentat fins a 67 vehicles a la ITV prèvia abans esmentada. L’altre era l’encarregat de fer la compra dels vehicles a Alemanya i en ocasions de transportar-los fins a Espanya.

Port de Tarragona