Una dotzena de detinguts a Catalunya per falsificar targetes de residència de ciutadans indis i paquistanís

Els arrestos s'han dut a terme a Barcelona (7), Mataró (2), València (1), l'Hospitalet de Llobregat (1) i Sitges (1)

CNP

La Policia Nacional, amb la col·laboració de EUROPOL, ha desarticulat una organització dedicada a tramitar i proporcionar de manera fraudulenta targetes de residència de familiar de ciutadà de la Unió Europea a immigrants d’origen indi i pakistanès. La xarxa cobrava 20.000 euros a cada un dels interessats, que es trobaven en situació irregular a Espanya o en altres països europeus, i simulaven matrimonis amb dones nacionals de la Unió Europea. Els investigadors estimen en més d’un milió d’euros els ingressos obtinguts per l’organització i en 50 els immigrants beneficiats. Les detencions s’han dut a terme a Barcelona (7), Mataró (2), València (1), l’Hospitalet de Llobregat (1) i Sitges (1).

La investigació policial va començar després a una informació ciutadana que va alertar de l’existència d’una organització, assentada a Espanya i Alemanya, dedicada a l’afavoriment de la immigració irregular mitjançant l’obtenció fraudulenta a Espanya de Targetes de residència familiar de ciutadans de la Unió Europea.

Doble captació

L’entramat delictiu iniciava la seva activitat captant a ciutadans d’origen indi o pakistanès -a Espanya oa qualsevol altre país europeu- que estiguessin en situació irregular oferint-los, a canvi d’una important suma de diners, la possibilitat de regularitzar la seva situació a Espanya mitjançant la obtenció de la Targeta de residència de familiar de ciutadà de la Unió Europea. A continuació, captaven dones nacionals de diferents països de la Unió Europea -principalment Romania- a les que oferien una substancial compensació econòmica per simular ser cònjuges d’aquests ciutadans extracomunitaris que buscaven la regularització.
Quan les persones captades residien fora de país, l’organització s’encarregava del seu trasllat fins a Espanya i, un cop aquí, iniciaven tots els tràmits administratius necessaris per a l’obtenció de la Targeta de residència de familiar de ciutadà de la Unió Europea. Per a això, simulaven una unió matrimonial entre els ciutadans que perseguien la seva regularització i les dones comunitàries mitjançant la falsificació de diversos documents (certificats d’empadronament, certificats de matrimoni, contractes de treball i altes en la seguretat social).
Per totes aquestes gestions, la xarxa cobrava a cada immigrant una mitjana de 20.000 euros. Els agents estimen que el benefici obtingut amb aquesta activitat ascendiria a més d’un milió d’euros.

Targetes extingides

En la majoria dels casos, un cop obtinguda la Targeta de residència, els ciutadans beneficiats per la seva concessió abandonaven Espanya amb destinació a altres països europeus ja que un dels drets que adquirien era la lliure circulació per la Unió Europea. Per la seva banda, les dones comunitàries tornaven al seu país d’origen de manera immediata. Amb la desarticulació d’l’entramat, més de 50 targetes obtingudes de manera fraudulenta han estat extingides i anul·lades per les autoritats competents.
L’operació policial ha conclòs amb la detenció de dotze persones a les quals se’ls imputa delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, pertinença a organització criminal i falsedat documental. Al seu torn, s’ha dut a terme tres entrades i registres -dos a l’Hospitalet de Llobregat i un a Barcelona- en què s’ha intervingut 10.000 euros en efectiu, diversa documentació i material informàtic.

Port de Tarragona