Desarticulada a Granada una xarxa de ciberdelinqüents amb més de 770.000 contrasenyes comprades a la deep web

Dirigits per dos menors d'edat, el grup va hackejar els sistemes de el servei madrileny de salut i de l'lloguer de bicicletes de l'Ajuntament de Madrid

arxiu

La Guàrdia Civil ha desarticulat a Granada una xarxa de ciberestafadors als quals se’ls imputa un total de 47 delictes d’estafa mitjançant ús fraudulent de targetes de crèdit. Els 13 membres d’aquesta xarxa -dos d’ells detinguts- tenien en el seu poder 777.750 credencials de correu electrònic amb l’usuari i contrasenya, adquirides en la deep web. Els ciberestafadors robaven els diners a les seves víctimes utilitzant dades bancàries i targetes que extreien d’aquestes credencials.

Els detinguts portaven a terme les estafes des de diferents províncies espanyoles, col·laborant i coordinant-entre ells per mitjà d’internet. Sostreien els diners a víctimes principalment d’Espanya, encara que també a Alemanya i Estats Units.

Els dos líders del grup de hackers són menors d’edat. A l’comprovar la seva identitat, els agents han descobert que un d’ells ja havia estat detingut per hackejar els sistemes informàtics de l’servei madrileny de salut i de l’lloguer de bicicletes de l’Ajuntament de Madrid.

Els guàrdies civils de l’Equip d’Investigació Tecnològica (EDITI) de Granada han recuperat ia efectes valorats en més de 12.000 euros que havien estat comprats amb les targetes estafades. També s’han confiscat més de 6.000 euros en moneda digital amb què els investigats adquirien targetes i dades per dur a terme les ciberestafes.

Els detinguts formaven un grup criminal en plena expansió de les seves activitats delictives, especialitzat en la compra a través d’internet d’objectes que després revenien per encàrrec o bé per al seu propi consum, usant per a això targetes i dades bancàries robats que s’oferien a través d’ internet.

Crida l’atenció dels investigadors la joventut dels delinqüents que han estat identificats en aquesta operació, així com el seu gran coneixement de la xarxa i l’altíssima capacitat per delinquir.

Tenien establertes veritables botigues virtuals – «Blackmarket» en l’argot d’aquests delinqüents-, en les que rebien encàrrecs de productes i que després de realitzar la compra amb targeta falsa després lliuraven a preus menors. En el seu afany de notorietat, algun d’ells publicava a través de xarxes socials enregistraments en vídeo de les seves malifetes aconseguint milers de seguidors.

Els detinguts van arribar a carregar a compte d’una dona gran pensionista un import de 485 euros en la compra d’unes sabatilles de marca o de cachimbas, tabac i begudes, suplantant la seva identitat, fins deixar-li el compte buida.

Port de Tarragona