Detingut un negacionista del Covid-19 a Saragossa per incitació a l’odi per les xarxes socials

"Als que estiguin pensant en suïcidar-se … cargaos a un polític abans" és una de les frases que publicava en els seus perfils incitant a l'odi ia la violència contra polítics i diferents col·lectius professionals

Arxiu / CNP
La Policia Nacional han detingut un negacionista del Covid 19 per incitació a l’odi i la violència a través de les xarxes socials. «Als que estiguin pensant en suïcidar-se … carregueu-vos un polític abans» és una de les frases que publicava en els seus perfils incitant a l’odi ia la violència contra polítics i diferents col·lectius professionals. A més, es feia passar per un càrrec d’un organisme públic i realitzava trucades telefòniques a diferents residències de gent gran, hospitals, clubs de futbol i fins i tot mitjans de comunicació per difondre dades falses relacionats amb la situació de la pandèmia. Posteriorment divulgava les consignes errònies en una coneguda xarxa social arribant a causar un greu perill per a la salut pública i per a la ciutadania.

Connexions a perfils estrangers

La investigació va començar a l’detectar diferents perfils anònims en xarxes socials en què s’estaven difonent missatges d’odi i violència cap a càrrecs polítics i institucionals i en els quals també s’estava donant informació falsa sobre la situació de la pandèmia a Espanya. Després de realitzar les primeres indagacions, els agents van descobrir que darrere d’aquests perfils es trobava una persona que, per evitar ser detectat es connectava a través de servidors estrangers, i utilitzava targetes SIM d’altres països que canviava amb freqüència.
Avançada l’operació els agents van descobrir que el detingut es feia passar per un càrrec d’un organisme públic i que havia realitzat trucades telefòniques a diferents residències de gent gran, hospitals, clubs de futbol i mitjans de comunicació. En aquestes trucades va arribar a difondre dades falses relacionats amb la situació de la pandèmia, el que no només podia induir a error sinó que en conseqüència es podria convertir en un greu perill per a la salut pública.

«La farsa de l’Covid»

Posteriorment, no dubtava a propagar en un canal d’una xarxa social les seves consignes errònies i directrius a seguir. Afirmava que els professionals sanitaris, periodistes i mitjans de comunicació eren els responsables del que denominava «la farsa de l’Covid».
Entre els missatges que transmetia contra la integritat moral de càrrecs institucionals i diferents col·lectius els agents han destacat: «Tot això se solucionaria amb un tret al clatell a Pere Sánchez»; «A l’escola de metges cal calar-li foc i punt. Fills de puta. «; «Si no tingués pares, fa mesos que hauria matat un covidiota. Són gent ignorant i dolenta que mereix morir «. Igualment assenyalava directament a professionals dels mitjans de comunicació amb noms i cognoms: «¿Algú sap on viu aquesta rata immunda? … vull anar a casa … i donar-li un bon ensurt». Així mateix va arribar a amenaçar amb cremar un diari d’Aragó, va difondre calúmnies sobre la Unitat Militar d’Emergències, assegurant que entraven a les residències de gent gran amb l’objectiu de assassinar-i divulgar el text «26 sol» acompanyant una fotografia de la façana de l’Ajuntament de Lleó amb un pancarta que ret homenatge a 26 dones assassinades per violència de gènere.

L’operació, coordinada per la Comissaria General d’Informació, ha durat diverses setmanes fins que els agents han pogut localitzar i detenir, a la localitat Cuarte d’Huerva, Saragossa, al responsable que utilitzava les xarxes socials per difondre missatges d’odi i dades.

Port de Tarragona