El Comitè d’Afers Legals està a l’espera de Sassoli per reactivar el suplicatori de Puigdemont

Fonts parlamentàries asseguren que l'informe està "molt avançat", però que cal "una solució" per fer les audiències

Foto: Blanca Blay

Natàlia Segura/ Brussel·les .- El Comitè d’Afers Legals està a l’espera de la presidència de l’Eurocambra, en mans de David Sassoli, per reactivar el suplicatori dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí perquè el reglament exigeix que les audicions siguin totalment presencials. Fonts parlamentàries asseguren que l’informe del ponent està «molt avançat», però per continuar el procediment d’aixecament de la immunitat falta convocar les audiències i, per això, estan pendents de si l’Eurocambra ho permet o crea una «solució» alternativa per celebrar-les. «Depèn de la presidència de la cambra», remarquen. La presidència ja estaria estudiant com fer-ho, segons les mateixes fonts.

La documentació presentada fins ara ja s’ha traduït als idiomes oficials dels membres del comitè i suposa unes 4.000 pàgines, segons fonts parlamentàries pròximes al procediment, que no volen detallar qui ha presentat aquests documents. Apunten que «mai» s’havien traduït tots els documents.

«El treball de camp ha trigat per la càrrega brutal dels documents», admeten fonts pròximes al procediment. Segons aquestes va ser el ponent, l’ultraconservador i nacionalista búlgar, Angel Dzhambazki, qui va demanar una traducció íntegra de la documentació.

Fonts de la defensa de Puigdemont neguen haver aportat cap document pel suplicatori i asseguren que ni tan sols s’han posat en contacte amb ells per fer-ho. «No hem aportat ni mig foli», puntualitzen.

Des de l’equip jurídic de Junts defensen que «abans de les audiències» han de poder presentar també els seus documents i que aquests també s’haurien de traduir a tots els idiomes del comitè.

Procediment estancat

Per ara, fins al 26 de setembre l’Eurocambra té imposat un règim de semipresencialitat de l’activitat parlamentària per la pandèmia. En el cas dels suplicatoris, el reglament exigeix que les audiències on els afectats s’han de defensar siguin totalment presencials i, per això, per ara no es poden convocar.

Fonts parlamentàries asseguren que la presidència del Parlament Europeu ja està estudiant com resoldre aquest obstacle que impedeix la continuació del procediment. Tanmateix, no s’atreveixen a predir quan es desencallarà el procés.

«La data és molt difícil de determinar», apunten aquestes fonts.

Quan es puguin celebrar les vistes, Puigdemont, Comín i Ponsatí seran convocats pel Comitè d’Afers Legals i disposaran de 15 minuts per defensar-se, acompanyats d’un advocat si ho desitgen. Els eurodiputats del Comitè podran plantejar les seves preguntes relatives a l’aixecament de la immunitat.

Un cop passada aquesta audiència el comitè haurà de decidir sobre la proposta que se sotmetrà després a una votació per majoria simple al ple.

Si el Parlament Europeu finalment retira la immunitat als eurodiputats de Junts, la justícia belga podrà estudiar la petició d’extradició que pesa sobre ells pel cas de l’1-O.

La defensa dels eurodiputats de Junts ja preveu recórrer al Tribunal General de la Unió Europea si l»Eurocambra els hi retira la immunitat.

En qualsevol cas, mentre durin els procediments judicials i, fins i tot si són entregats a Espanya, Puigdemont, Comín i Ponsatí continuaran sent eurodiputats mentre no hi hagi una sentència condemnatòria.

Port de Tarragona