Desarticulada una organització criminal de trata que traslladava les víctimes de Hondures a Barcelona i acabaven explotades laboralment a Lleó

La Policia Nacional ha desarticulat una organització dedicada a l’explotació laboral de dones com a assistents de la llar a la província de Lleó. Les víctimes, que eren captades a Hondures per l’organització o pels seus familiars, entraven a Europa a través d’Itàlia i Barcelona. Quatre persones han estat detingudes per delictes de tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació laboral, afavoriment de la immigració il·legal, delictes contra els drets dels treballadors i pertinença a organització criminal.

Denúncia de les víctimes

La investigació va començar després de les declaracions de diverses víctimes que van posar en coneixement dels agents l’existència d’una organització dedicada a l’explotació laboral a la província de Lleó. Després de diverses gestions, els investigadors van comprovar que la xarxa captava les dones a Hondures, de vegades amb l’ajuda dels seus propis familiars. L’organització gestionava els bitllets d’avió amb destinació a Espanya, generalment amb escala a El Salvador, Cuba i Milà (Itàlia).

Una vegada a Espanya, comptava amb la col·laboració d’un membre de l’organització que gestionava la documentació i el trasllat de les víctimes de l’aeroport a l’estació d’autobusos de Barcelona a canvi de 500 euros. Posteriorment, eren traslladades en autobús fins a la província de Lleó.

Les víctimes eren allotjades en domicilis llogats i amb males condicions d’habitabilitat, sense calefacció o aigua calenta. A més se’ls exigia un deute de 2.000 euros pel viatge, que havien de pagar treballant com a assistents de la llar a través d’una empresa espanyola.
Les persones que contractaven a les víctimes ignoraven la situació il·legal de les treballadores, pagant pels seus serveis quantitats molt superiors a les que finalment rebien les víctimes. Amb aquesta remuneració havien de pagar tant el deute contret pel viatge com la generada pels tractants causa de les gestions practicades per a la seva explotació.

Contractades sense Seguretat Social

L’administradora de l’empresa de contractació de les víctimes obtenia beneficis a l’estalviar-se les cotitzacions de la Seguretat Social i abonar a les treballadores salaris molt per sota de l’mínim legal, malgrat la seva disponibilitat les 24 hores del dia. Les treballadores il·legals tenien prohibit parlar de la seva situació amb les persones a les que assistien o els seus familiars sota amenaces de les tractants. En cas de trobar malaltes havien de pagar per ser ateses per un metge, el que incrementava el seu deute amb l’administradora de l’empresa en la qual treballaven.

L’operació ha culminat amb tres entrades i registres a la província de Lleó. Dos d’ells s’han realitzat a les oficines de la propietària de l’empresa i un altre en el domicili de la líder de l’organització. En els registres practicats s’han intervingut 2.500 euros en efectiu, terminals telefònics, documentació comptable i documents manuscrits relacionats amb les víctimes de tracta. Han estat detingudes quatre persones per delictes de tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació laboral, afavoriment de la immigració il·legal, delictes contra els drets dels treballadors i pertinença a organització criminal.

Port de Tarragona