La Guàrdia Civil desarticula a Valls, Torredembarra, Cabra i Segur una organització criminal dedicada al tràfic de marihuana

En l'operació s'han desmantellat 12 plantacions "indoor" de marihuana que comptaven amb complexes instal·lacions per al creixement ràpid de les plantes.

Foto cedida per Guàrdia Civil.

La Guàrdia Civil ha desenvolupat l’operació Caribes a les províncies de Barcelona i Tarragona, desarticulant una organització criminal dedicada a el tràfic internacional de marihuana. Han estat detingudes 31 persones i investigat a 5 de nacionalitats sèrbia, espanyola, bosniana, britànica i croat als quals se’ls imputen els delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric.

S’han desmantellat 12 plantacions «indoor» intervenint 12.600 plantes de marihuana i 190 kg de marihuana processada i 50.000 euros en efectiu. Han estat realitzats 19 registres en habitatges a les localitats d’Olivella, Canyelles i Sant Pol de Mar (Barcelona) i Valls, Pla de Manlleu, Torredembarra, Tortosa, Cabra de l’Camps i Segur.

S’estima que la quantitat de fluid elèctric defraudat és d’uns 4.600.000 Kw / h.

La investigació de la Guàrdia Civil va començar al juliol de l’any 2019 a l’produir-se un incendi en un habitatge d’Olivella (Barcelona), on es va descobrir que el seu origen havia tingut lloc en la instal·lació elèctrica il·legal que proveïa una plantació de marihuana. L’alta demanda energètica que requerien els diferents sistemes elèctrics de la plantació va provocar un curtcircuit.

Lloguers de xalets i els condicionaven per al cultiu de marihuana

La líder de l’organització criminal i la seva parella sentimental, un ciutadà anglès, llogaven i ocupaven xalets situats en zones residencials i aïllades de Barcelona i Tarragona.

En el seu interior condicionaven complexes plantacions de marihuana, proveïdes de diferents sales de cultiu destinades a plantes en diferents estats de creixement i comptava amb la participació de treballadors de nacionalitat espanyola, experts en el muntatge de sistemes elèctrics i de refrigeració, per dotar les infraestructures d’instal·lacions automatitzades que optimitzaven i acceleraven el cultiu de la droga.

Les tasques de vigilància de les plantacions anaven a càrrec de ciutadans serbis als quals la líder de l’organització ‘contractava’, pagava el viatge fins a Espanya i un «sou» fix pels seus serveis. Periòdicament realitzava rotacions de personal per no aixecar sospites.

Aquesta organització, que obtenia grans quantitats de marihuana a causa la vasta xarxa de plantacions que havia establert en les dues províncies, distribuïa la marihuana ja processada i empaquetada a la resta d’Europa mitjançant transport terrestre.

L’operació ha estat desenvolupada per agents de la Guàrdia Civil de les Comandàncies de Barcelona i Tarragona i ha comptat amb col·laboració de la Policia Sèrbia, tant en l’intercanvi d’informació com la seva participació en diversos dels registres realitzats identificant a alguns dels detinguts de nacionalitat sèrbia que estaven buscats per la justícia del seu país d’origen i portaven documentació falsa de Croàcia i Eslovènia.

Port de Tarragona