banner Generalitat

Neix una plataforma per donar suport a víctimes de l’1-O durant els processos judicials

Defensem l'1-O recrimina lentitud i obstacles a la justícia i vol ajudar els votants lesionats per càrregues policials

Pla general de les víctimes de l'1-O membres de la plataforma Defensem 1-O amb samarretes blanques a les escales de la plaça del Rei. / Pol Solà

Diverses víctimes d’agressions policials durant l’1-O s’han unit en una plataforma, anomenada Defensem 1-O, per donar-se suport mutu i buscar-ne d’extern ara que s’apropen alguns dels judicis en els quals estan immersos. La nova entitat, que s’ha presentat aquest dijous a la plaça del Rei de Barcelona coincidint amb el tercer aniversari del referèndum, ha recriminat a la justícia lentitud i obstacles a l’hora d’identificar els policies que van provocar les lesions.

En el seu manifest de presentació, llegit entre altres per Roger Español, que va perdre un ull per una bola de goma, i Marta Torrecillas, a quin van lesionar els dits d’una mà, han mostrat la seva «tristesa, desgast i impotència» per la lentitud de la justícia en els seus casos i la rapidesa de la mateixa justícia contra els líders del procés sobiranista, així com les «aberracions jurídiques i democràtiques». També han criticat el «corporativisme i les relacions viciades» entre la policia i la justícia que dificulta la investigació dels fets. No obstant això, s’han congratulat pel fet d’haver portat davant dels jutjats un centenar de policies nacionals i guàrdies civils.

Durant la presentació, diverses víctimes portaven samarretes amb el col·legi electoral i l’hora en la qual van ser agredides, i lemes a favor de la democràcia i contra la violència policial. També han explicat breument com van ser agredides i han demanat justícia i reparació pels danys patits.

Port de Tarragona