Les bases de JxCat aproven amb un 96% dels vots l’aposta per la «confrontació» amb una participació del 27%

Junts avala les ponències política i organitzativa i accepta la doble militància fins a una rivalitat electoral

Bernat Vilaró.- Les bases de JxCat han aprovat aquest dissabte les ponències política i organitzativa, en la cloenda del congrés fundacional. La militància ha avalat el text ideològic amb un 96% dels vots, i ha donat llum verda a la via de la «confrontació» contra l’Estat. Junts creu que l’estratègia portaria Espanya a una «negociació real», però si no arriba s’aposta per la via unilateral. El document preveu sol·licitar la mediació de la UE per «forçar» un referèndum acordat amb Madrid si l’independentisme supera el 50% dels vots a les properes eleccions. Les bases han aprovat la ponència organitzativa amb un 94% dels vots, que accepta la doble militància «fins a una confrontació electoral». Hi han participat el 27% d’un cens total de 4.029 afiliats.

A la ponència política, Junts també reivindica la vigència del mandat de l’1-O, i assevera que un nou referèndum només tindria sentit si fos acordat amb l’Estat i amb prou garanties que se’n respecti el resultat. JxCat, de fet, planteja que les properes eleccions siguin un plebiscit per ratificar el mandat de l’1-O de 2017.

La ponència política no defineix explícitament JxCat com a partit de centreesquerra -sí que ho fan diversos dirigents de la formació-, ja que abraça l’esquerra però també el liberalisme i la socialdemocràcia. El partit de Puigdemont aposta, per exemple, per l’accés universal a un sistema de salut finançat «majoritàriament amb impostos», i per la col·laboració público-privada.

El president del congrés, Lluís Puig -exiliat a Bèlgica- ha explicat les dades de la participació de les ponències. Ha votat el 27% d’un cens total que formaven els 4.029 afiliats a Junts el 18 d’agost. Ara JxCat compta amb 4.600 militants. La ponència política ha comptat amb el vot a favor del 96,59%, un 1,11% ho ha fet en contra, hi ha hagut 1,01% de vots en blanc i un 1,29% s’ha abstingut. La ponència organitzativa ha tingut el 94,29% de vots a favor, un 2,03% de ‘no’, un 2,76% d’abstenció i un 0,92% de vots en blanc.

Doble militància i primàries

De moment un associat o associada del PDeCAT -o de qualsevol altre partit- podrà mantenir el carnet i, alhora, ser militant de Junts. La formació de Puigdemont permetrà la doble militància fins que hi hagi una «confrontació electoral».

Sobre les primàries, la ponència organitzativa estableix que l’executiva de Junts serà l’encarregada de confeccionar-ne el reglament per a l’elecció dels candidats a òrgans del partit i a les institucions. «Les llistes obertes són la base del partit i el reglament les haurà d’implementar». No concreta, però, si les primàries serviran per escollir només els caps de cartell de les quatre demarcacions, o el total de les llistes electorals.

Per exemple, en cas que el president del partit, Carles Puigdemont, optés a ser el candidat a les properes eleccions, caldria veure si també se sotmetrà a primàries la votació per escollir el número dos, és a dir, el nom «efectiu» per optar a la presidència de la Generalitat.

De moment el conseller de Territori, Damià Calvet, i la líder de Junts a Madrid, Laura Borràs, ja han confirmat la seva intenció de presentar-se a les primàries. L’exconsellera és l’aposta del president inhabilitat, Quim Torra, i manté bona sintonia amb Waterloo. També es mantenen diversos noms a la travessa, com els consellers Ramon Tremosa i Jordi Puigneró, o l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Port de Tarragona