Un jutjat anul·la el manifest de la Universitat de Barcelona en suport dels presos independentistes

Universitat de Barcelona.

Ana Alonso Llorente, magistrada titular del jutjat contenciós administratiu 3 de Barcelona ha anul·lat el «Manifest de rebuig a les condemnes dels presos polítics catalans i a la judicialització de la política» que va aprovar el claustre de la Universitat de Barcelona (UB) el 21 d’octubre del 2019 i ha condemnat la universitat al pagament de les costes del procés, de fins a 600 euros.

Segons la sentència, facilitada per el departament de Comunicació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la UB forma part de l’administració i no és una institució de representació política, per la qual cosa està sotmesa a la neutralitat i «no pot assumir com a pròpia una posició política determinada, i menys quan és manifestament contrària als valors i principis de l’ordenament jurídic vigent».

La jutgessa estima íntegrament el recurs de quatre professors de la universitat contra l’aprovació del manifest, que es va acordar en una sessió extraordinària del claustre de la universitat, i que al·legaven que vulnerava els drets fonamentals de llibertat ideològica, d’expressió i a l’educació.

A més, la Fiscalia va reclamar l’estimació del recurs i la UB s’hi va oposar perquè negava que s’haguessin vulnerat drets i assenyalava la falta de legitimació activa dels demandants.

En la sentència, la magistrada respon a la UB que el seu manifest no està emparat en el dret a la llibertat d’expressió perquè, segons el Tribunal Constitucional, es tracta d’un dret individual que no tenen les institucions.

«La invocació de la llibertat d’expressió no justifica ni empara l’assumpció d’una posició política d’una institució pública la funció de la qual no és precisament la de la representació política», al·lega.

Així mateix, considera que el fet que la UB defensi actuacions de les forces polítiques de la Generalitat «declarades en la seva majoria inconstitucionals i perseguides per la jurisdicció penal» no és tan sols impugnable sinó que, textualment, dificulta el desenvolupament integral d’alumnes i professors que la llei deixa en mans de la universitat.

Per la magistrada, el manifest pot afectar una pluralitat de persones que a causa de «les actuacions de la universitat poden estar o no interessades a anar-hi», per la qual cosa acorda, com demanaven els recurrents, que la sentència es publiciti en el web de la UB durant un mes.

Llegeix la sentència:

Port de Tarragona