Pugen a 61 els detinguts en el macrodispositiu policial contra la venda i distribució de cocaïna i heroïna al Raval

Comissats 550.000 euros en droga i 71.000 en metàl·lic en entrades a 35 pisos i 5 locals

Detinguts en el macrodispositiu policial contra la venda i distribució de droga al Raval, a la Rambla del Raval, el 7 d'octubre / Miquel Codolar

61 persones de diverses nacionalitats han estat detingudes aquest dimecres en un macrodispositiu policial contra diversos entramats criminals que controlen la venda i distribució a la via pública de cocaïna i heroïna al Raval. S’han fet entrades a 35 pisos i 5 locals, principalment al Raval de Barcelona, però també a Cornellà, Badalona i el Prat de Llobregat. Els més de mil efectius dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Nacional que han participat en l’operació Coliseu han comissat 550.000 euros en substàncies estupefaents i 71.000 euros en metàl·lic. La Policia Nacional investiga també algunes persones per delictes relacionats amb l’estrangeria.
L’operatiu policial és la culminació d’una investigació policial conjunta que va començar a mitjan agost de l’any passat, un mes després del dispositiu Suricat que va permetre desactivar 36 narcopisos i detenir 53 persones de diferents grups dedicats al tràfic de drogues en aquesta zona.

El macrodispositiu d’aquest matí ha comportat la detenció dels principals responsables dels tres grups investigats, segons indica la policia. Fins ara s’ha detingut 61 persones i s’ha comissat més de 6,5 quilos de substàncies estupefaents, entre heroïna, cocaïna, més de 2 quilos d’amfetamines i 350 plantes de marihuana. La droga intervinguda té un valor estimat al mercat il·lícit de 550.000 euros. Els investigadors han localitzat també 71.000 euros i 118 telèfons mòbils.

Un any d’investigació

La policia ha estat investigant durant més d’un any per poder acreditar l’existència d’un entramat criminal “consolidat” dedicat al tràfic de drogues, format per tres branques de nacionalitat romanesa, pakistanesa i nigeriana. Segons els cossos de seguretat, els tres grups s’havien fet amb el control de la droga que es distribuïa fins ara al Raval, a Barcelona i en algun municipis de l’àrea metropolitana.

La branca d’origen romanès venia principalment heroïna al Raval. Actuava al carrer i tenia una estructura jeràrquica. Els líders la dirigien des de Romania i controlaven les vendes i els guanys. A Barcelona delegaven funcions en persones de confiança que controlaven els venedors de carrer.

La branca d’origen pakistanès abastia principalment el clan romanès, tant d’heroïna com de cocaïna. Ho feien en els immobles que fins a avui s’utilitzaven com a punts de venda i d’emmagatzematge, alguns dels quals ocupats il·legalment.

La branca d’origen nigerià va prendre protagonisme durant el confinament, quan va començar a proveir de drogues els altres grups investigats, curts de subministrament a causa del decret de l’estat d’alarma. Tenia una estructura amb rols ben definits.

Port de Tarragona