Els Mossos desarticulen a l’Alt Camp, Baix Penedès i l’Anoia un grup criminal especialitzat en el tràfic internacional de marihuana

Es van fer registres a Valls, Puigpelat, Vendrell, Aiguamúrcia, Santa Margarida de Montbui i Igualada.

Agents dels Mossos d’Esquadra de Tarragona han detingut tretze homes i tres dones, d’edats compreses entre els 18 i els 63 anys, quinze dels detinguts de nacionalitat espanyola i un de nacionalitat francesa, amb domicilis a l’Alt Camp, Baix Penedès i Anoia, com a presumptes autors dels delictes de tràfic de drogues, tinença d’armes i pertinença a organització criminal.

Les detencions es sumen als altres 7 detinguts que s’han fet al llarg de la investigació i que han permès desarticular l’entramat criminal i intervenir 198 kg de marihuana i 50 kg de haixix.

La desarticulació de l’organització criminal és fruit d’una investigació policial que es va iniciar el mes d’octubre de l’any passat. El punt de partida va ser la localització d’un camió que circulava en direcció a la frontera amb França i que els mossos van poder interceptar a Vilafranca del Penedès. Els agents van localitzar a la càrrega dos palets amb cabdells de marihuana envasats al buit amb un pes de 82,8 quilograms, motiu pel qual van detenir el camioner.

Arran d’aquesta intervenció, la DIC va obrir diligències per esbrinar la procedència de la droga i identificar l’entramat que hi podia estar al darrera.

Durant mesos, els investigadors van portar a terme nombroses gestions per ubicar els membres del grup, la seva forma de treballar i poder concretar l’estructura criminal. Així, els mossos van acreditar que es tractava d’una organització jerarquitzada que operava de forma constant i que, tot i disposar de plantacions indoor pròpies, havia centrat la seva activitat en fer d’intermediaris entre persones que tenien plantacions de marihuana al territori i compradors amb els que contactaven, els quals podien provenir de diversos països d’Europa i el nord d’Àfrica.

Modus operandi i abast de l’organització

Els investigadors van acreditar entre finals de l’any passat i l’octubre d’enguany més de 150 transaccions o intermediacions. En aquestes, el grup s’encarregava en primer lloc de localitzar els compradors disposats a adquirir grans quantitats de marihuana. Normalment, es tractava de marihuana d’un cert nivell de qualitat. A més, quan la transacció anava dirigida a compradors estrangers, prioritzaven que la marihuana fos de la varietat coneguda com Amnèsia.

Un cop tenien els compradors i les quantitats demandades, el grup es posava en contacte amb la seva xarxa de productors de marihuana per proposar el preu de compra i les dates d’entrega. Llavors, mitjançant una mostra de la droga acordaven una trobada amb els compradors i, si aquests donaven el vistiplau a la qualitat, tancaven l’operació.

Els detinguts s’emportaven de cada transacció exitosa uns 100 euros de mitjana per cada quilogram de droga venut, tot i que aquest percentatge podia variar a la baixa o a l’alça en funció de la qualitat de la droga o el preu en el mercat negre que tingués la marihuana.

Cal destacar que des de l’inici de la investigació fins a la fase final, els investigats van evolucionar i perfeccionar la seva activitat pel que fa a les mesures de seguretat, contravigilàncies i l’ús de la tecnologia per evitar ser descoberts per la policia. A tall d’exemple, els integrants del grup utilitzaven un argot propi, feien ús de telèfons de terceres persones o utilitzaven càmeres de seguretat i aplicacions mòbils opaques.

Una estructura criminal jerarquitzada amb dos caps

Durant els mesos d’investigació, els mossos van arribar a fer set comisos de marihuana rellevants en diversos dispositius, a més de la intervenció inicial del camió amb 80 kg de cabdells. Així, entre el 29 de juny i dimecres passat els mossos van comissar més de 160 quilograms de marihuana. Tota aquesta droga estava en disposició de ser consumida directament.

En aquestes intervencions i gràcies també a altres gestions d’investigació, els agents van comprovar que cap dels investigats tenia una activitat econòmica legal. Al cap damunt de la organització es trobaven dos dels detinguts, de 40 i 45 anys i veïns del Vendrell i Puigpelat respectivament. El primer tenia la funció de localitzar i contactar amb els productors locals i fer un seguiment de les diferents produccions. El segon era l’encarregat de contactar amb els compradors i feia efectiva la venda.

La resta del grup desarticulat feia funcions de suport als dos caps, de vigilància i guarda de la substància de cada transacció. En aquest sentit, els mossos també van destacar el paper en l’organització d’una de les detingudes, de 47 anys, que en un primer moment s’encarregava principalment de traslladar les mostres de marihuana als compradors. Amb el pas del temps, la detinguda va pujar en l’escalafó de l’organització tenint un paper més actiu.

Entrades i perquisicions en diverses comarques

Dimecres es va portar a terme la fase d’explotació de la investigació amb 12 entrades als municipis de Valls, Puigpelat, Vendrell, Aiguamúrcia, Santa Margarida de Montbui i Igualada.

Els mossos van detenir 16 persones i van intervenir dues armes de foc curtes, tres escopetes de caça, diverses armes prohibides, una pistola i dues carabines d’aire comprimit. En el transcurs de les entrades també es van intervenir nou vehicles.

A més, es van localitzar dues plantacions indoor i es van recollir 140 plantes de marihuana i tres quilograms de cabdells, 14.000 euros en metàl·lic i, en una de les entrades, es van trobar 800 monedes i estris metàl·lics de valor històric que s’han d’analitzar per determinar la seva procedència.

Els detinguts van passar divendres a disposició del jutjat d’instrucció número 4 de Vilafranca del Penedès, la jutgessa va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Port de Tarragona