
El Parlament Europeu va aprovar dimecres amb 335 vots a favor, 297 en contra i 60 abstencions una esmena promoguda pels Verds i l’Esquerra Unitària (GUE / NGL) en el marc de la reforma de la Política Agrícola Comuna (PAC) que veta destinar els anomenats «pagaments acoblats» al bestiar vinculat amb la tauromàquia i que encara s’ha de negociar amb els estats membres. En contra han votat els eurodiputados de PP, Vox, Ciudadanos y els socialistes Clara Aguilera i Nacho Sánchez Amor.
El veto entraria en vigor el 2023, però, això no obstant, la votació corre el risc de quedar-se en «paper mullat», com ja va passar el 2015 i el 2018, perquè «dins el tractat de la Unió Europea està recollit que les tradicions de cada país s’han de respectar, el que suposa que a la fi moltes d’aquestes votacions acabin arxivades».
Ecologistes celebren que UE no financi la cria de toros de lídia en la PAC
Diverses organitzacions ecologistes com el Pacma, Ecologistes en Acció i Anima Naturalis qualifiquen de «bona notícia» la decisió de Parlament Europeu d’impedir que destinin fons de la Política Agrícola Comuna (PAC) a la cria de bestiar de lídia, tot i que expliquen que és «insuficient» perquè està encara pendent la votació al Consell Europeu.
La presidenta de Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (Pacma), Laura Duarte, ha declarat que la decisió final ha d’anar encaminada a la «prohibició per llei» de la tauromàquia perquè és un «delicte contra els animals» independentment d’amb quins diners es financi, «públic o privat» i a Espanya és una activitat que rep «molt finançament públic i és gràcies a ella a la qual se sosté».
«Ens sembla un pas endavant important si es materialitza finalment» amb el vot del Consell Europeu, però, assenyala Duarte, a Espanya a més del finançament públic té una «xarxa empresarial fort» que és la que manté la tauromàquia.
Assenyala que s’han fet moltes estimacions sobre les subvencions que rep la tauromàquia, però no hi ha una xifra definitiva, perquè varia d’any en any.
Tot i això, diu, «es pot parlar de centenars de milions d’euros», perquè tots els ajuntaments i les comunitats autònomes financen la tauromàquia, a excepció de les del nord.
Sobre la pèrdua de llocs de treball si es prohibeix l’activitat, explica Duarte que «segurament aquests mateixos fons europeus que financen la tauromàquia es poden destinar a reconvertir el sector». «Sempre hi ha solucions si es volen cercar, i no podem justificar una cosa que és immoralment indefensable per una raó econòmica».
Per la seva banda, el coordinador de campanyes d’Ecologistes en Acció, Theo Oberhuber, ha avaluat de manera «molt positiva» la decisió de Parlament Europeu, ja que considera que finançar la cria de toro de lídia és «donar suport al maltractament animal».
No obstant això, ha assenyalat que perquè aquesta votació es pugui portar a la pràctica cal que el Ministeri d’Agricultura d’Espanya diferenciï «clarament» quines són les ramaderies destinades a la tauromàquia.
La directora d’Anima Naturalis, Aïda Gascón, ha qualificat la decisió de Parlament Europeu com «una bona notícia» i, sobretot, com un «èxit moral».
Per això, Gascón ha demanat una «reestructuració molt més profunda» de les polítiques de la PAC i ha afegit que, a partir d’ara, «tots els esforços aniran dirigits a pressionar el Govern d’Espanya», perquè realment impulsi aquesta mesura de no finançar la tauromàquia amb diners comunitari.