Mor l’actor Sean Connery

La BBC ha comunicat aquest matí la mort de l’actor, Sean Connery als 90 anys. Nascut a Edimburg (Escòcia) s’havia fet popular pels seus papers de James Bond.

El carismàtic escocès deixa un extens llegat cinematogràfic encara que sempre se’l recordarà per haver estat el primer a donar vida a James Bond, paper que als anys seixanta el va portar a conquerir la fama.

Després d’estrenar «La lliga dels homes extraordinaris» el 2003, l’actor va abandonar la pantalla gran i des de llavors residia a les Bahames.

Una de les seves últimes aparicions va ser en una fotografia que la seva nora, la cantant irlandesa Fiona Ufton, parella actual de Jason Connery, va publicar fa un any a Instagram per felicitar-lo pel seu 89 aniversari.

En ella, el que per a molts va ser el millor «Bond, James Bond» de la saga apareixia amb un gest bromista i més prim que en etapes anteriors.

Amb més de seixanta títols a l’esquena, l’escocès va protagonitzar sis sobre l’agent secret més famós de cinema: «Agent 007 contra el Dr. No» (1962), «Des de Rússia amb amor» (1963), «James Bond contra Goldfinger «(1964),» Operació Tro «(1965),» 007: Només es viu dues vegades «(1967) i» Diamants per a l’eternitat «(1971).

En aquest últim film, Connery va tornar a posar-se en la pell de l’agent 007 després d’una pel·lícula en què George Lazenby li va prendre el relleu, i amb ella va batre un rècord Guinness: ser l’actor més ben pagat per un sol film.

L’escocès es va embutxacar el que serien ara uns 40 milions de dòlars o uns 35,2 milions d’euros, una suma que va donar enterament a la seva fundació, Scottish International Educational Trust, que dóna suport l’educació de nens amb pocs recursos.

Passaria més d’una dècada, fins que el 1983 acceptés de nou interpretar a l’agent de l’MI6, creat per l’escriptor Ian Fleming, a «Mai diguis mai més».

La seva carrera va continuar imparable fins que el 1987 el seu paper en «Els intocables» li va valer l’Oscar a la millor actor de repartiment a què es van sumar dos BAFTAs i tres Globus d’Or.

També va participar en títols com «Assassinat a l’Orient Express» (1974), «El nom de la rosa» (1986), «Indiana Jones i l’última croada» (1989) i «Els venjadors» (1998).

Nacionalista

L’intèrpret sempre va mostrar públicament el seu suport social i financer al Partit Nacionalista Escocès (SNP), defensor de la independència d’Escòcia, i quan va ser nomenat cavaller per la reina Isabel II l’any 2000, va acudir abillat amb la tradicional faldilla escocesa o «kilt «.

Thomas Sean Connery va néixer el 25 d’agost de 1930 al barri edimburgués de Fountainbridge, un origen que sempre va tenir present i que el va portar a batejar a la seva productora com Fountainbridge Films.

Fill d’una netejadora i d’un conductor de camions, Connery no ho va tenir fàcil per començar en el món de la interpretació, ja que va haver de deixar l’escola a una edat primerenca i encadenar diversos treballs, el primer d’ells com a repartidor de llet.

Després d’això va servir un temps com soldat en la Royal Navy, d’aquí va passar a ser conductor, socorrista, model de nus per als alumnes de l’Escola d’Art d’Edimburg i fins polidor de taüts.

Durant els següents anys, Connery va participar en nombroses obres de teatre, pel·lícules i sèries fins que la seva perseverança es va veure recompensada amb la proposta d’encarnar a James Bond.

Carismàtic i de forta personalitat, el 1989, quan tenia gairebé 60 anys, la revista People Magazine el va nomenar l'»home viu més sexy», el que l’actor es va prendre amb humor: «Bé, no hi ha molts homes morts sexis, no?».

Port de Tarragona