Una circular dels Mossos valora «a l’alça» el risc d’atemptat terrorista a Catalunya

Alerta als agents que el 'modus operandi' més probable és un atac d'una sola persona o un grup reduït d'autors

Una circular interna dels Mossos d’Esquadra valora «a l’alça» el risc d’atemptat terrorista a Catalunya, després dels episodis recents de França i Àustria, segons ha avançat ‘Nació Digital’ i ha confirmat l’ACN. La circular demana fer-ne difusió als agents dels escamots i indica que el ‘modus operandi’ més probable és un atac protagonitzat per una sola persona o un grup reduït d’autors, amb armes blanques o de foc o fent servir vehicles per provocar atropellaments. No descarta, a més, l’ús de dispositius explosius improvisats, especialment en accions amb armes de foc, que els autors podrien portar a sobre com cinturons o armilles explosives. Per tot plegat demana augmentar l’alerta sobretot als llocs de «principal concurrència pública».

La circular considera «probable» que alguna persona radicalitzada pugui fer algun tipus de proclama o reivindicació favorable a les accions de França i Àustria a través de les xarxes socials i subratlla que en dies previs al succés de Viena ja es va detenir una persona que va enaltir l’assassinat de la víctima del primer atac a França, un professor d’història.

També considera factible que «actors vinculats a l’extrema dreta» aprofitin els atacs per difondre «de manera intensiva el seu discurs de polarització i de criminalització de tots els musulmans». D’aquí se’n poden derivar «accions» contra aquesta comunitat a Catalunya, des de «crítiques» a través de les xarxes socials a «accions de deslluïment o danys contra oratoris islàmics».

Pel que fa a l’amenaça a Catalunya, la cadena d’atacs dels darrers dies «pot provocar l’activació d’alguna persona radicalitzada o imprevisible» que hi resideixi. La circular considera que aquest és un escenari «poc probable», però que en cas de produir-se, generaria un impacte «elevat».

Port de Tarragona