Puigdemont anuncia que serà a la llista per «liderar» JxCat el 14-F però renuncia a ser el candidat a la presidència

L'expresident esperona la militància a "trobar" un nom que pugui presentar-se a la investidura

L'expresident Carles Puigdemont durant el parlament a la concentració davant l'Eurocambra per l'1-O, l'1 d'octubre del 2020. / Nazaret Romero

Rafa Garrido .- L’expresident de la Generalitat i líder de JxCat, Carles Puigdemont, no serà el candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat després del 14-F. Aquest dimecres acabava el termini que el partit havia fixat per presentar-se a les primàries i optar a ocupar el número u de la candidatura. A tres hores d’expirar el termini, Puigdemont ha distribuït un vídeo a Twitter on explica que no serà el candidat a la investidura però que «participarà» i formarà part de la candidatura de JxCat. No aclareix, però, si ho vol fer des del número u de la llista o des d’altra posició. De fet, assegura que serà a la candidatura per «liderar-la», i alhora esperona els militants de JxCat a «trobar un candidat que pugui participar a la investidura».

«La repressió espanyola m’impedeix ser el candidat i no ho seré», afirma Puigdemont al vídeo, «però no renuncio a liderar el projecte. Seré a la candidatura». L’expresident afegeix que ha rebut «milers de peticions» perquè faci aquest pas i que no hi pot restar «insensible». «Faig aquest pas en el benentès que Junts ha de trobar un candidat o candidata que pugui participar a la investidura, que pugui ocupar la presidència de la Generalitat». «Aquesta persona -ha afegit- tindrà tot el meu suport».

Puigdemont també explica al vídeo quin serà el seu paper en aquesta candidatura. Serà «liderar un equip que ha de fer de Junts la forçá política decisiva per culminar el procés i alhora per continuar la feina que venim fent des de l’exili amb la resta de companys. Una feina que ha donat resultats i que en pot donar molts més».

Prèviament, l’expresident recorda que la «repressió» de l’Estat «no s’ha aturat» i acusa el govern de l’estat espanyol de no haver respost a les «expectatives» de diàleg que s’havien creat. També lamenta que «no s’ha fet cap pas» cap a l’amnistia i que la via del diàleg no ha donat «cap fruït, cap ni un» amb el govern de Pedro Sánchez, que ha considerat responsable de la situació.

«Catalunya necessita reprendre el fil de l’1-O. Hem d’acabar la feina, en soc conscient, però això només ho podem fer si l’independentisme articula un govern fort de debò», ha alertat.

Port de Tarragona