Macrooperació dels Mossos contra un grup criminal dedicat a la marihuana: 16 detinguts i 12.000 plantes decomissades

L'organització havia adquirit diverses cases i una nau industrial a Catalunya i enviava la droga al mercat europeu

Un agent revisa una de les plantacions de marihuana del grup criminal desmantellat pels Mossos, l'11 de novembre del 2020

Macrooperació dels Mossos d’Esquadra per desmantellar un grup criminal dedicat al tràfic de marihuana a gran escala. L’organització havia adquirit diverses cases i una nau industrial a Catalunya per cultivar les plantes de marihuana (a la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental i el Bages) i després enviava la producció a nombrosos països de la Unió Europea. Amb l’operatiu policial s’han detingut 16 persones –d’entre 20 i 49 anys- i s’han decomissat 12.212 plantes de marihuana en diferent estadis de creixement, 113 quilos de cabdells, dues armes de foc, 98.000 euros i 4 vehicles. El valor total de les substàncies comissades rondaria el milió d’euros i l’organització criminal obtenia uns 4 MEUR de benefici anuals amb la venda de la droga.
Més de 100 efectius dels Mossos i 8 escorcolls

El macrodispositiu dels Mossos –amb més de 100 efectius- es va dur a terme el dimecres 11 de novembre i es van fer vuit entrades i escorcolls a les poblacions de Blanes, Sant Cebrià de Vallalta, Vilanova del Vallès, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès i Sallent. La investigació policial es va iniciar l’any passat i es va centrar en dues cases de Sant Cebrià de Vallalta i Tordera amb sospites d’estar-s’hi cultivant marihuana. Les indagacions policials van posar de relleu una estructura delinqüencial perfectament organitzada que es dedicava de forma exclusiva al cultiu i comercialització d’aquesta droga.

Els investigadors van saber que el grup criminal utilitzava cases en urbanitzacions de diferents poblacions del territori, on hi tenien complexes instal·lacions elèctriques i connexions fraudulentes per aconseguir plantacions a ple rendiment. Els membres de l’organització, tots ells de nacionalitat albanesa, distribuïen tota la producció de la marihuana que es cultivava a Catalunya als països de la Unió Europea on el preu del quilogram pot arribar a superar els 5.000 euros. Els investigadors també van poder comprovar que -amb part dels beneficis de la venda de la droga– adquirien nous habitatges o naus industrials per ampliar el seu mercat de la marihuana.

2 a presó i 14 en llibertat amb càrrecs

Els 16 arrestats, la majoria sense antecedents, van passar divendres 13 de novembre a disposició judicial al jutjat d’instrucció encarregat del cas d’Arenys de Mar: 2 dels detinguts van ingressar a presó, mentre que els 14 restants van quedar en llibertat amb càrrecs amb mesures cautelars.

Port de Tarragona