Un article sobre l’arribada de la petroquímica guanya el Premi de Periodisme Mañé i Flaquer del Camp de Tarragona

Els 30 anys de la caiguda del mur de Berlín, la grip espanyola i l'explosió a IQOXE, els altres temes premiats

Fotografia titulada "Explosió" de David Oliete, guanyadora del premi de fotoperiodisme. /AP

Un article de Miquel Bonet sobre l’arribada de la indústria petroquímica a Tarragona fa mig segle ha guanyat el XXXIII Premi de Periodisme Mañé i Flaquer de la modalitat Camp de Tarragona, que està dotat amb 8.000 euros. El treball, titulat ‘La clau que obre tots els panys’, es va publicar l’octubre de l’any passat al ‘CatalunyaDiari.com’ i al ‘TarragonaDigital.com’.

El guardó s’ha fet públic aquest divendres al vespre durant l’acte de lliurament d’aquests premis, organitzats per l’Ajuntament de Torredembarra i la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Els 30 anys de la caiguda del mur de Berlín, la grip espanyola i l’explosió a IQOXE han protagonitzat la resta de treballs guardonats pel jurat.

El jurat ha ressaltat de la peça periodística sobre l’origen del polígon petroquímic la voluntat divulgativa de l’article, la bona redacció, el sentit de l’humor i l’excel·lent combinació entre la informació històrica i l’estil amè i actual. La peça s’ha imposat als altres 27 treballs presentats.

‘Montroig, el patio de recreo de Joan Miró’, de Lourdes López, publicat el 9 de juliol de 2020 al web de la ‘Revista Viajes National Geographic’, i ‘El temple del quilòmetre zero’, de Sara Sans, publicat a la revista ‘Fet a Tarragona’ de juliol-agost 2020, han estat els finalistes.

Premi radiofònic per a Catalunya Ràdio

L’article guanyador de la modalitat de Periodisme Turístic -amb 61 treballs presentats- és el reportatge radiofònic ‘El dia que va caure el mur’, de Roger Escapa, emès al programa ‘El Suplement de Catalunya Ràdio’, el 2 de novembre de 2019.

La dotació és de 6.000 euros i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català.

Els altres finalistes han estat ‘Cómo se cuenta una selva – Viaje a la Amazonia ecuatoriana’, de Santiago Tejedor, publicat a ‘La Vanguardia’ el 13 d’agost de 2020, i ‘Cómo cruzar los Cárpatos sin verdadera necesidad’, d’Ander Izagirre, publicat al número de primavera 2020 de la ‘Revista Altaïr’.

La grip espanyola, premi de Comunicació Local

La categoria de Comunicació Local -amb 48 treballs a concurs-, s’ha atorgat a l’article ‘Quan les campanes van deixar de tocar a morts’, d’Arnau Martínez, publicat al número 92 de la revista ‘NW’, l’abril de 2020. El treball presenta com va viure la ciutat de Reus l’epidèmia de grip espanyola del 1918. La dotació del premi és de 3.000 euros.

Els finalistes han estat el monogràfic ‘Un nou temps sobre Viure amb el Coronavirus’ de la revista ‘Fet a Tarragona’, maig-juny, núm. 41, i ‘La tragèdia té nom de dona’, de Carina Filella, publicat el 28 de març de 2020, al setmanari ‘La República’.

Premi de fotoperiodisme per a l’explosió d’IQOXE

El primer premi de la nova modalitat Fotoperiodisme Camp de Tarragona -amb 48 treballs participants- és per a la fotografia ‘Explosió’, de David Oliete, realitzada el 14 de gener de 2020 i publicada el 15 de gener de 2020 en diversos mitjans internacionals via ‘Associated Press’. És tracta d’una imatge de l’explosió de l’empresa química IQOXE. Aquesta categoria està dotada amb 3.000 euros.

Les fotografies finalistes han estat ‘Soledat’, d’Alba Rodríguez, realitzada el 22 de maig de 2020 i que ha format part de l’exposició ‘Tarragona confinada’, ha estat emesa a TV3 i publicada en diversos diaris i ‘Pont’, de Núria Torres, presa i publicada el 23 d’octubre de 2019 a l’Agència Catalana de Notícies (ACN).

El lliurament dels premis s’ha fet al Castell de Torredembarra en un acte sense públic conduït per Queco Novell i amb direcció i guió de Marc Chornet. Els premis compten amb Repsol com a patrocinador principal i amb la col·laboració del Port de Tarragona.

Port de Tarragona