El món cultural diu adeu a Montserrat Carulla, «una de les grans de l’escena catalana i lluitadora de llibertats»

El vicepresident Aragonès remarca el seu "talent, professionalitat i entrega"

Montserrat Carulla recull el premi de l'Ateneu Barcelonès, el novembre del 2017. / Pere Francesch

El món cultural català, especialment el teatral i cinematogràfic, s’ha acomiadat aquest dimarts de l’actriu Montserrat que ha mort als 90 anys a través de les xarxes socials. «Marxa una de les grans de l’escena catalana i lluitadora de llibertats», ha destacat el Departament de Cultura a través d’una piulada, al temps que ha apuntat que «deixa un record tan viu que el seu traspàs no podrà esborrar». El vicepresident, Pere Aragonès, l’ha definit com una «actriu brillant de l’escena catalana i dona sempre compromesa. Talent, professionalitat i entrega».

A més d’Aragonès, des del Govern, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha recalcat que era una «lluitadora infatigable per la llibertat del país. No tinc paraules per agrair-li tot el que ens ha donat». També ha assegurat que es perd «una gran persona, una gran dona del teatre català», una persona que «ha transmès un munt d’emocions fruit de la seva interpretació».

Ponsa també ha destacat la faceta de persona «compromesa amb el país», i ha recordat que se la podia trobar «a qualsevol acte que fos per reivindicar la llibertat, per reivindicar també la cultura». Finalment, la consellera ha afegit: «Lluitadora fins a l’últim moment, era una persona que forma part del nostre univers teatral i que en formarà part sempre».

Per la seva part, Damià Calvet, conseller de Territori, ha apuntat que Carulla era «una dona de la cultura en majúscules, compromesa amb el país, la llengua i la seva gent. Una gran actriu, incansable, al servei de la llibertat individual i col·lectiva», ha afegit.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha definit Carulla com una «feminista com ella mateixa es definia. Una pèrdua immensa pel país. Et trobarem a faltar Montserrat Carulla», ha indicat.

La Fundació Palau ha recordat que va ser una gran amiga de Josep Palau i Fabre, mentre el Museu de les Arts Escèniques ha remarcat que al llarg de la seva carrera «ha demostrat un amor profund per la cultura en general i el seu compromís vers la llengua i la identitat catalana». Des de l’Institut del Teatre, han lamentat profundament la seva mort i ha ressaltat el seu mig segle de trajectòria teatral i televisiva i que es va formar a l’Institut del Teatre.

Per la seva part, el director artístic del TNC, Xavier Albertí, ha assegurat que Carulla «ha estat una actriu insuperable i única, d’un rigor extraordinària i una persona d’un gran comprimís i saviesa que deia el vers com poques persones l’han sabut dir en aquest país». Albertí ha definit l’actriu com «una persona íntegra, compromesa i d’un nivell d’exigència que feia que tots els equips que treballaven amb ella elevéssim el seu talent perquè el far que era Montserrat Carulla obligava a tothom a estar a la seva alçada. Aquesta pèrdua ens costarà molt d’acceptar i digerir».

«Avui el teatre català perd una gran actriu», ha afirmat la Sala Beckett. Des de la la companyia la Cubana han apuntat: «Que el viatge et sigui lleu. Adeu Montserrat!»

L’Acadèmia del Cinema Català ha recordat que va recollir el premi d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català el 2013 i que va voler reconèixer «la seva extensa i prolífica carrera dedicada a la interpretació i el seu compromís amb la professió i la societat». Des del Festival Filmets, han ressaltat que Carulla és «un referent del teatre i el cinema català».

La Plataforma per la Llengua ha recordat que la llengua catalana ha perdut una ferma defensora i gran activista.

TV3

TV3 homenatjarà aquest dimarts a Carulla, que, com ha indicat, ha format part de la història de la cadena a través de diferents programes, i pels quals també serà sempre recordada. Al Canal 33 s’ha programat aquesta nit el dragment del Premi Gaudí d’Honor; així com les seves aparicions a ‘El Divan’ i ‘El convidat’.

Port de Tarragona