Detenen a l’Alt Penedès el fugitiu condemnat per matar un treballador del polígon Entrevies de Tarragona durant un atracament, el 2002

Era un dels fugitius més buscats a tota Espanya i l'han trobat a una masia de Castellví de la Marca amb una identitat falsa

Imatge aérea de l'operació dels Mossos per arribar a la detenció. / CMEAgents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra adscrits a la Comissaria General d’Investigació Criminal i agents de la Policia Nacional han detingut a Barcelona un dels fugitius més buscats a Espanya. L’arrestat és el presumpte autor material d’un homicidi comès el 2002, quan va disparar al cap a un empleat d’una empresa de Tarragona durant un atracament. Estava desaparegut des de l’any 2014 quan havia fugit de la justícia després de ser condemnat a 25 anys de presó per aquests fets.

Comptava amb una xarxa de vincles personals i familiars que li facilitaven el seu manteniment econòmic i li havien permès mantenir-se ocult fins a dia d’avui. Se’l considerava un dels fugitius més buscats a Espanya per la seva llarga trajectòria com a fugitiu i tenia en vigor una Ordre de Recerca, Detenció i Ingrés a presó per homicidi dolós a més de dues reclamacions de Recerca i Detenció per robatori amb violència.

Atracament i homicidi en una empresa el 2002

La investigació va començar el juliol de 2017 quan els agents van tenir coneixement de la vigència de la reclamació judicial per la qual se sol·licitava col·laboració per trobar el parador d’un home desaparegut des de l’any 2014 al qual li constaven quatre reclamacions judicials, essent la més important la decretada per homicidi. Els fets es remunten al 25 de juliol de 2002 quan el detingut, juntament amb dues persones més, va sostreure un vehicle i va cometre un atracament en una empresa de Tarragona, amb el rostre cobert amb passamuntanyes i armats amb una escopeta de canons retallats i un revòlver. Durant l’assalt, van exigir als treballadors que es llancessin a terra mentre robaven diners en efectiu.

Quan fugien amb el botí, i abans de pujar al vehicle, un home es va abraonar sobre un dels atracadors, van caure tots dos pel terra  i, durant el forcejament, va aconseguir treure-li el passamuntanyes. En resposta a aquest assalt per sorpresa, l’ara arrestat va disparar amb l’escopeta de canons retallats al cap de l’home, que va morir aquell mateix dia.

Avanç en les tècniques d’investigació forense

En el moment dels fets no es van poder aclarir les empremtes recollides. L’any 2011, gràcies als avenços en les tècniques d’investigació forense i a les actuals eines amb què compta la policia, es van tornar a introduir en el sistema les empremtes lofoscòpiques recollides en la inspecció ocular i en aquest moment sí es va poder identificar un dels autors. Així mateix es va tornar a analitzar el passamuntanyes que la víctima va treure a un dels atracadors i, davant la millora de les tècniques d’obtenció de marcadors genètics, es va obtenir l’ADN d’un altre dels autors de l’atracament. Tots aquests avenços i les noves investigacions van permetre demostrar que aquesta organització criminal havia comès més de 79 atracaments amb armes de foc i havia mort a tres persones més. 

Amb aquestes proves es va detenir els autors dels fets, que van ingressar en presó preventiva. L’ara arrestat va sortir en llibertat fins a la celebració del judici, al que va assistir-hi el febrer del 2014, i va aprofitar aquesta circumstància per fugir i evitar complir la condemna de 25 anys de presó que se li va imposar per robatori de vehicle, robatori amb intimidació, homicidi i tinença il·lícita d’armes, amb agreujant de disfressa i reincidència.

Localitzat en una masia de difícil accés 

Considerat un dels fugitius més buscats a Espanya a causa de la seva llarga trajectòria com fugat i a les característiques del delicte comès, no figurava com a propietari de cap immoble o vehicle i no tenia feina coneguda. Utilitzava a persones del seu entorn per aconseguir el suport bàsic amb l’única finalitat de passar desapercebut i no deixar cap rastre que permetés localitzar-lo. Avançades les indagacions, els agents van tenir coneixement que diversos membres del seu entorn familiar eren propietaris de diverses finques en diferents localitats de la província de Barcelona.

Després de realitzar diverses comprovacions per aquestes zones, els investigadors van poder verificar que l’actual parella del fugitiu tenia la seva residència habitual en una masia de difícil accés a Castellví de la Marca (Alt Penedès), on s’hi refugiava, sortint només unes hores al dia. Quan els agents van escorcollar el domicili el fugitiu va sortir per una porta del darrere i es va ocultar en un bosc proper amb la seva parella sentimental. Finalment va ser localitzat i detingut al poble proper de la Múnia, mentre esperava a ser recollit per uns familiars que l’havien de dur a un lloc desconegut. 

Els agents han pogut constatar que, durant molts anys, el fugitiu es va fer passar per una altra persona i havia enganyat fins a la seva actual parella sentimental i a la filla de la parella. Totes dues es van quedar sorpreses en conèixer la seva veritable identitat i els seus antecedents violents. 

Port de Tarragona