L’ICS, condemnat a indemnitzar la vídua d’un mort a l’hospital Tarragona

Foto: Roger Segura

Un jutjat de Tarragona ha condemnat l’Institut Català de la Salut (ICS) a indemnitzar la vídua d’un home que va morir a l’hospital Joan XXIII d’aquella ciutat a causa d’un «deficient funcionament» dels serveis sanitaris prestats a aquest després de patir una aturada cardíaca, informa Diari Més.

Segons informa la defensa de la vídua, el jutjat del contenciós de Tarragona ha donat la raó a Victòria VC en estimar la demanda interposada contra l’ICS, reconeixent així els fets succeïts al desembre de 2014, quan Gheron S. va morir a causa d’una assistència mèdica que no es va ajustar al protocol mèdic establert per al tractament d’un infart agut de miocardi.

La sentència assenyala que el pacient va ingressar cap a les 19:00 hores a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona amb símptomes d’infart i que, tot i estar fetes les proves, en lloc de ser traslladat a hematologia per al seu tractament, es va deixar en espera per ser desplaçat en ambulància fins a l’Hospital de Bellvitge de Barcelona.

Durant l’espera, constata la sentència, l’home -farmacèutic de professió- va patir una aturada cardíaca i després, ja a l’ambulància, va tornar a patir una altra aturada de la qual no va recuperar les constants vitals, de manera que va morir en aquella ambulància quan estava a l’altura del Vendrell (Baix Penedès), camí de l’Hospital de Bellvitge (Barcelonès).

El jutge, en la sentència, reconeix que no es van complir els protocols d’actuació mèdica, ja que el del propi Hospital Joan XXIII indica que tot pacient que arribi al centre abans de les 20:00 hores és candidat a tractament en hematologia cardíaca, i en aquest cas concret el mort havia arribat entre les 18:00 i les 19:00 hores.

En aquell moment, en aquell hospital no hi havia servei d’assistència en la unitat d’hematologia cardíaca després de les 20:00 hores, però arran de l’impacte mediàtic d’aquest cas, la Generalitat va posar en funcionament un servei especialitzat continu les 24 hores per a les afectacions cardíaques.

Per això, la sentència ressalta que tot i que el pacient va arribar dins la franja d’assistència horària establerta en l’esmentat hospital, «no se li va prestar i es va optar pel trasllat a un altre hospital».

A més d’indemnitzar la dona, el jutge condemna l’ICS al pagament de totes les costes processals, amb el límit de 1.500 euros en tots els conceptes.

Port de Tarragona