Quatre morts, 14 policies ferits i 52 detinguts, resultat de l’assalt al Capitoli, a Washington

Pro-Trump protesters tear down a barricade as they clash with Capitol police during a rally to contest the certification of the 2020 U.S. presidential election results by the U.S. Congress, at the U.S. Capitol Building in Washington, U.S, January 6, 2021. REUTERS/Shannon Stapleton

Quatre persones van morir ahir i almenys 14 policies van resultar ferits durant l’assalt al Capitoli dels EUA, van assegurar a última hora de la jornada les autoritats locals, que van informar a més d’almenys 52 detencions.

Les autoritats de Washington havien informat inicialment de la mort d’una dona, que va morir a conseqüència d’un tret de la Policia de Capitoli, però després van actualitzar aquesta xifra. Tres persones més, que no van identificar, van morir a conseqüència d'»urgències mèdiques» que van patir a les instal·lacions del Capitoli, va dir el cap de la Policia Metropolitana de Washington, Robert Contee, en una roda de premsa nocturna.

Contee no va donar més detalls sobre aquestes morts i ha afegit que 14 agents de policia van resultar ferits durant els incidents al Capitoli, dos d’ells de manera «greu».

Les autoritats han detingut el menys a 52 persones tant al Capitoli com en altres racons de la capital nord-americana, de les quals unes 30 van ser arrestades per violacions el toc de queda que va imposar l’Alcaldia de Washington a partir de les 18.00 hores (23.00 GMT ).

L’alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, va estendre durant quinze dies més l’estat d’emergència pública a la capital, fins després de la investidura del president electe, Joe Biden, prevista per al 20 de gener.

Contee va assegurar a més que les autoritats van trobar i van desactivar dues bombes casolanes en els voltants de les seus dels comitès nacionals (secretariats) dels partits demòcrata i republicà (DNC i RNC, respectivament).

També van trobar un vehicle en el terreny del Capitoli on hi havia un rifle i fins a deu còctels Molotov, ha informat la cadena CNN.

L’assalt a Congrés es va produir quan les dues cambres celebraven una sessió per corroborar la victòria electoral de Biden a les eleccions de novembre passat.

El president sortint Donald Trump havia instat els seus aliats a interferir en aquest procés i al seu vicepresident, Mike Pence, a arrogar un poder que no li atorga la Constitució, i va dir als seus simpatitzants a què seguissin lluitant durant un míting al matí a Washington.

Els seguidors del president es van dirigir després al Capitoli i van entrar per la força a l’edifici, fins que les autoritats van aconseguir desallotjar-més de tres hores després, que ocupessin el Congrés.

Port de Tarragona