Renfe estableix limitacions de velocitat en línies AVE pel temporal

Renfe ha establert limitacions de velocitat pels efectes de temporal de neu, fred, vent i pluja que afecta tot Espanya, podent-se produir demores en les línies d’alta velocitat AVE que uneixen Madrid amb Sevilla, Màlaga, València i Alacant.

Els trens d’alta velocitat que circulen entre Madrid i València, Alacant i Cartagena ho fan amb retards mitjans de 25 minuts, segons informa Adif en el seu compte de twitter.

No obstant això, fonts de Renfe han assenyalat que fins ara «no hi ha incidències significatives» i que l’operadora ferroviària compta amb un pla d’actuació per minimitzar els efectes del temporal Filomena que inclou el reforç de material i personal a les zones més afectades.

Pel que fa al transport aeri, Aena, que té programades aquest dijous 1.700 operacions en els aeroports de la seva xarxa, ha assegurat que no té dades de cancel·lacions de vols ni s’ha produït cap incidència significativa de moment.

També des de Ports de l’Estat indiquen que no tenen constància de tancaments de cap terminal o reducció d’activitat pel temporal.

Per la seva banda, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha informat que 133 carreteres de la xarxa viària principal estan afectades pel temporal, que ha provocat a més el tall de 39 carreteres de la xarxa secundària i obliga a fer servir cadenes en 33 .

A primera hora d’aquest dijous, la DGT comptabilitzava 147 incidències de circulació relacionades amb les condicions meteorològiques adverses derivades de la borrasca Filomena, entre les quals destaquen les 133 carreteres de la xarxa principal que es troben en nivell groc i en què està prohibit el pas de camions i vehicles articulats.

Així mateix, 39 carreteres es troben tallades al trànsit a causa de la mala meteorologia i en 33 és obligatori l’ús de cadenes.

El secretari d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Pedro Saura, ha demanat, a través del seu compte de twitter, que, en la mesura del possible, els ciutadans no es desplacin.

Davant l’avís de nevades en gran part de país, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) ha fet una crida a la prudència i a evitar els viatges que no siguin estrictament necessaris, i si s’ha de sortir, que es faci amb pneumàtics d’hivern o cadenes.

El ministeri va informar ahir del desplegament de «tots els mitjans disponibles en infraestructures de l’Estat» per fer front al temporal de neu previst per als pròxims dies a les comunitats d’Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura, Madrid i Regió de Múrcia tant a la Xarxa de Carreteres de l’Estat, com als aeroports d’Aena així com en les infraestructures d’Adif.

Pel que fa a la xarxa de carreteres, MITMA compta amb 1.239 equips llevaneus i una capacitat d’emmagatzematge de 200.958 tones de fundents.

Adif té activat com cada any un pla de contingències hivernals i, en cas de nevades i com a mesura preventiva, està previst entre altres actuacions, si fos necessari, intensificar la circulació de trens a fi de no donar temps a l’acumulació de neu o gel.

Renfe ha establert un pla d’actuació per minimitzar els possibles efectes adversos de temporal de fred i neu que inclouen reforços de material rodant en aquelles zones que potencialment es puguin veure més afectades.

En el pla posat en marxa per Aena es preveu que, en els aeroports amb més d’una pista, es van a prioritzar algunes per intentar mantenir-les sempre operatives.

És el cas de l’Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, que segons Aemet, serà el més afectat per aquest temporal.

La xarxa d’Aena disposa, així mateix, de la possibilitat d’activar el denominat pla de desviaments massius en el cas de manca de visibilitat.

Port de Tarragona