S’esfondra parcialment una nau industrial al polígon de Falset i s’ensorra un celler a Porrera

Els ajuntaments demanen als veïns que netegin teulades i cornises davant l'acumulació de més de mig metre de neu

Nau esfondrada parcialment al polígon industrial de Falset el 10 de gener de 2021.

La gran nevada que ha caigut en les darreres hores al Priorat, amb més de mig metre de neu acumulada, ha ocasionat importants danys materials en dues empreses de la comarca. Aquest diumenge a la tarda s’ha esfondrat parcialment el sostre de la fàbrica de portes d’ascensor Fermator, que ocupa la nau industrial més gran del polígon de la Sort dels Capellans, a Falset. Els Bombers han rebut l’avís a dos quarts de sis de la tarda i han enviat tres dotacions fins al lloc, on no s’han de lamentar afectacions personals. A més, la nit passada s’ha ensorrat la teulada del celler Vall Llach, a Porrera. Els ajuntaments demanen als veïns que netegin teulades i cornises per evitar que l’acumulació de neu faci cedir estructures.
L’alcalde de Falset, Carlos Brull, ha explicat a l’ACN que els Bombers i els Mossos d’Esquadra s’han desplaçat fins a la nau esfondrada per tal d’analitzar possibles situacions de perill. Tot i que encara se’n desconeixen les causes, el batlle ha apuntat que la causa més probable és que el pes de la neu, que s’ha acumulat en més de mig metre a la capital, hagi fet cedir part de l’estructura.

D’altra banda, la nit de dissabte a diumenge s’ha ensorrat la teulada del celler Vall Llach de Porrera, concretament el cèntric edifici on es vinificava, s’etiquetava i s’emmagatzemava l’estoc de vi. L’immoble, conegut com la Final i catalogat, es va construir el 1881 i es va restaurar el 2000.

Segons ha informat el celler a través del seu compte de Twitter, al mateix espai havien recuperat uns cubs on tenien bótes amb tot el vi de 2019. S’ha perdut la maquinària, les tines i l’estoc de vi del 2018, 2019 i 2020.

«Venim d’un 2020 molt difícil i havíem acumulat més estoc del normal, les pèrdues seran significatives. Avui se’ns ha trencat el cor en mil trossets, i només esperem poder reconstruir-lo de nou, a poc a poc, peça per peça», han lamentat des de l’empresa.

L’Ajuntament de Falset veu «intolerable» el tall de llum durant hores

D’altra banda, davant la gran acumulació de neu els ajuntaments recomanen als veïns que netegin teulades, balcons i cornises per evitar ensurts pel sobrepès de la neu. A més, l’alcalde de Falset ha explicat que la nevada ha malmès mobiliari urbà i ha trencat moltes branques d’arbres. «Dilluns serà un dia de molta feina i d’alguna preocupació», ha vaticinat.

En un comunicat, l’Ajuntament ha informat que el servei elèctric, de gas natural i de telefonia –que van veure’s interromputs la nit de dissabte a diumenge, fins a un total de 15 hores- s’ha restablert al llarg de diumenge sense necessitat de recórrer als generadors elèctrics que la companyia elèctrica ha desplaçat fins a la comarca del Priorat a primera hora.

L’Ajuntament es felicita del restabliment d’aquests serveis essencials, però alhora vol mostrar «la seva sincera preocupació davant de fets com aquests, que van deixar sense comunicació, electricitat ni calefacció a gairebé un miler de persones del municipi a temperatures sota zero i en un moment especialment delicat atesa l’emergència social i sanitària que vivim».

L’Ajuntament ha informat que traslladarà aquesta preocupació a les administracions superiors, en entendre que, avui dia, incidents com aquest són «intolerables, malgrat l’excepcionalitat del temporal, i que cal treballar per evitar que tornin a repetir-se». «La situació viscuda no s’explica tan sols per una nevada històrica, sinó també per la falta d’atenció i manteniment d’un seguit d’infraestructures bàsiques, com és el cas de les línies elèctriques secundàries», afegeix el comunicat.

A més, l’Ajuntament ha acordat amb Educació que tant l’escola local (CEIP Antoni Vilanova) com l’institut d’ensenyament secundari (INS Priorat) romandran tancats dilluns davant la impossibilitat municipal de garantir que els accessos a aquests centres d’ensenyament siguin practicables i segurs. Paral·lelament, el Consell Comarcal del Priorat també ha suspès les 14 rutes de transport escolar de la comarca, amb uns 400 alumnes afectats.

Port de Tarragona