El TEDH avisa que la doctrina d’injúries a la Corona és «clara»: «Un personatge públic pot rebre crítiques més àmplies»

El president del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), Robert Spano, en una roda de premsa a Estrasburg. /TEDH

Natàlia Segura / Brussel·les.- El president del Tribunal Europeu de Drets Humans, Robert Spano, ha avisat que la doctrina d’Estrasburg sobre els delictes d’injúries a la Corona és «clara». «Un personatge públic ha de poder rebre un marge més ampli de crítiques», ha alertat preguntat per les condemnes contra artistes a Espanya per difamar o insultar el Rei. Spano ha assegurat que, a part d’Espanya, també reben casos similars d’altres països. «Per exemple de Turquia», ha dit. D’altra banda, el TEDH ha avisat de les «conseqüències dramàtiques» per als drets humans a Europa que pot generar la pandèmia i les amenaces a l’estat de dret.»La fusió d’aquests dos reptes obrirà un dels períodes més difícils per als drets humans», ha dit Spano en una roda de premsa per presentar l’informe anual del TEDH. De fet, ha admès que «cada cop es qüestionen més sentències» del TEDH als països europeus pel «clima de polarització política». «Els polítics s’han de prendre les obligacions de drets humans seriosament».

Restriccions de la covid-19 impugnades

El TEDH ha rebut uns 300 casos sobre les restriccions per la pandèmia a Europa en l’últim any i pretén resoldre’ls per la «via ràpida». «Retardar-ho seria inacceptable», ha dit Spano. Tanmateix, avisa que caldrà «esperar una mica fins que hi hagi les primeres sentències». Els recursos presentats a Estrasburg estan relacionats sobretot amb la prohibició de manifestacions, d’actes religiosos o per la situació de persones empresonades.

Turquia, en el punt de mira

El 70% dels casos que ha rebut el tribunal el 2020 provenen de Rússia, Turquia, Ucraïna i Romania. Spano ha destacat l’augment de denúncies contra Turquia per vulneració del dret a un judici just en causes vinculades a l’intent de cop d’estat del 2016.

Per al president del tribunal una de les sentències més importants del 2020 va ser la relativa a les devolucions en calent a Melilla. També ha destacat la decisió sobre la presó de polític kurd Selahattin Demirtas a Turquia, una condemna a Bèlgica relativa a la participació democràtica d’un diputat i diverses disputes territorial de Rússia amb Ucraïna i Geòrgia.

Port de Tarragona