Suspenen el judici per un doble segrest a Reus per la incompareixença d’un dels cinc acusats

La fiscalia demana penes que oscil·len entre els 12 i els 21 anys de presó, i l'expulsió del país


Roger Segura/ Tarragona .- L’Audiència de Tarragona ha suspès el judici que havia de començar aquest dijous pel segrest de dos homes a Reus el gener del 2019. Un dels cinc processats -tots ells en llibertat provisional- no ha comparegut i el tribunal s’ha vist obligat a ajornar fins dilluns l’inici de la vista oral. La fiscalia demana penes d’entre 12 i 21 anys de presó, i l’expulsió de país. El ministeri públic sosté que, per arribar al principal objectiu, I.B., els acusats van segrestar primer un altre individu, F.M., al qual van fer servir d’esquer. Durant el captiveri, apunta, van agredir-los i amenaçar-los de mort per aconseguir un rescat de 30.000 euros. A un d’ells el van alliberar en un camí i a l’altre el van rescatar els Mossos de l’interior d’un maleter.

Segons l’escrit d’acusació del fiscal, la matinada del 28 de gener de 2019 diversos acusats van colpejar el vehicle d’F.M. en un carrer de Reus i, quan aquest en va sortir, van agafar-lo del braç, van posar-li un tapaboques i van fer-lo entrar dins un altre cotxe on el subjectaven i el feien anar amb el cap cot. Van lligar-li les mans amb el seu cinturó, el van descalçar i van colpejar-li els peus amb una barra de ferro, i el van traslladar a un edifici, segons fiscalia.

Com que es resistia, assenyala l’acusació pública, un dels acusats va posar-li una pistola a la boca i va exigir-li que truqués l’objectiu principal del segrest, I.B., i que s’inventés una excusa perquè hi anés. Finalment, l’home va demanar per telèfon al seu amic que anés a buscar-lo al camp de futbol de Maspujols (Baix Camp) sota el fals pretext que s’havia quedat sense gasolina al cotxe.

I.B. va anar cap allà i, en veure F.M. ajagut a terra, va sortir del cotxe i ràpidament diversos individus es van dirigir cap a ell. Un portava la cara tapada i l’apuntava amb una pistola, mentre que un altre li va fer un tall a la mà amb un ganivet perquè es posés al maleter del seu propi vehicle, sempre segons la versió del fiscal. Un cop van introduir l’altre home al mateix maleter, els processats van començar a circular amb el vehicle. En un moment donat, els van fer baixar i els van fer caminar una estona mentre exigien a I.B. que pagués 30.000 euros o, sinó, els matarien.

Finalment, van traslladar les víctimes a una masia de Maspujols on solia viure un dels processats. Allà, van separar les víctimes en dos estances diferents i, mentre va durar el captiveri, van colpejar I.B. amb la culata de la pistola, van clavar-li diversos cops, van obligar-lo a posar-se de genolls, van dir-li que el violarien i que matarien la seva dona embarassada, i van exigir-li novament que contactés amb la família per demanar el rescat.

Al cap d’unes hores els acusats van obligar les víctimes a entrar en una caseta que hi havia a la part exterior de la masia. Van introduir F.M. en un cotxe, van dur-lo a un camí i el van deixar a terra, panxa avall. Quan es va quedar sol, l’home va començar a córrer fins que va arribar a Reus, sobre dos quarts de tres de la matinada, i va posar-se en contacte amb la família d’I.B.

Mentre I.B. seguia retingut a la masia, els encarregats del captiveri parlaven amb els germans Abdelkarim i Abderrahim S., els quals decidien què s’havia de fer amb la víctima i, alhora, portaven la direcció de les negociacions per al pagament del rescat, segons la investigació.

Mentre, el germà d’I.B. mantenia converses amb els acusats pel rescat i, alhora, estava coordinat amb els Mossos d’Esquadra. Finalment, els acusats van acceptar el pagament de 25.000 euros que va oferir el germà i també van accedir a fer l’intercanvi al camp de futbol del Reus Deportiu.

Una mica abans de les nou del vespre del 30 de gener de 2018, van introduir I.B. al maleter d’un vehicle llogat al qual van alterar la matrícula. Els agents de la Unitat Central de Segrestos i Extorsió i el Grup Especial d’Intervenció (GEI) dels Mossos van desplegar un dispositiu que va permetre trobar la víctima dins un maleter, amb les mans lligades amb cinta adhesiva a l’esquena, amb la cara tapada i amb un guant de làtex a la mà.

Posteriorment, el jutjat va autoritzar l’entrada i registre de la masia de Maspujols, on la policia va trobar un revòlver. El 29 de gener els Mossos van detenir tres individus, mentre que als dos altres processats -els dos germans que dirigien les operacions- els van detenir el 12 de març. De tots ells, l’anàlisi de tòxics va determinar que tres d’ells havien consumir drogues. Els cinc individus, que tenen entre 30 i 34 anys i són originaris del Marroc, van entrar provisionalment a presó però aproximadament al cap d’un any i mig van quedar en llibertat provisional sense fiança.

Penes de fins a 21 anys de presó i expulsió del país

La fiscalia demana 12 anys de presó per a cadascun dels dos germans, Abdelkarim S. i Abderrahim. En concret, sol·licita 7 anys per segrest, 3 anys per detenció il·legal i 2 anys i multa de 2.520 euros per falsedat documental. Per als altres tres individus, El Habri A. -que és el que no ha comparegut aquest dijous-, Mousstohil B. i Driss B., el fiscal demana 21 anys de presó: 3 anys per detenció il·legal, 7 anys per segrest, 5 anys per lesions, 2 anys per amenaces, 2 anys per tinença il·lícita d’armes i 2 anys per falsedat documental, a més de multa de 3.150 euros cadascun.

El ministeri públic subratlla que els processats no han aportat documentació que els permeti romandre a l’estat espanyol i tampoc no consta cap raó que en justifiqui la seva permanència. Per aquest motiu, proposa que s’executin dos terços de la pena de presó i que la resta se substitueixin per l’expulsió del país. A més, planteja que no puguin tornar-hi durant vuit anys.

En concepte de responsabilitat civil, la fiscalia demana que paguin 210 euros d’indemnització a l’home que van fer servir d’esquer -el qual va patir lesions lleus i no té seqüeles- i poc més de 17.000 euros a l’altre, I.B., que va passar quatre mesos de baixa i presenta trastorn d’estrès posttraumàtic, una limitació de mobilitat en alguns dits i cicatrius.

Port de Tarragona