14-F: La Junta Electoral de Barcelona ha rebut unes 10.000 excuses i té pendents de resoldre entre 2.000 i 3.000

El president de la JEZ es mostra convençut que les eleccions es faran "amb normalitat"

Una urna en el moment en què ha votat un elector en un dels col·legis electorals de la ciutat de Tarragona, al maig del 2019 / Mar Rovira

La Junta Electoral de Zona de Barcelona ha rebut unes 10.000 excuses per no anar a les meses electorals i té pendent de resoldre entre unes 2.000 i unes 3.000, segons ha explicat el president d’aquesta JEZ, Santiago García. El jutge ha afirmat en declaracions a Ràdio4 que encara reben excuses i que estan «constantment» resolent. Tot i això, ha afirmat que es pot donar el cas que persones que les hagin presentat no rebin resposta abans de diumenge i si això passa s’hauran de presentar al col·legi electoral. García ha explicat que estan intentant «cribrar» aquelles que aparentment seran acceptades. Tot i això, s’ha mostrat «convençut» que les eleccions es podran fer «amb normalitat».

García ha explicat que fa 15 dies la previsió sobre el 14-F era «molt més negra del que es veu ara» i ha confiat que els comicis se celebraran sense problema. Ha reconegut però que han rebut més al·legacions de les que preveien, tot i saber que serien moltes més que en una comtessa normal. «Queden algunes per resoldre», ha reconegut, al temps que ha previst que en continuaran rebent fins el mateix diumenge.

En aquest sentit, ha explicat que es pot donar la situació que arribi el dia de les eleccions i que hi hagi persones que han presentat excuses i no hagi rebut resposta. En aquest casos, ha afirmat que el silenci administratiu «seria negatiu» i la persona s’hauria de presentar al col·legi electoral. «Este fent el possible i l’impossible per cribrar sol·licituds i veure les que poden ser estimades i resoldre-les amb preferència», ha afegit.

García ha assegurat també no tenir la sensació que s’hagin produït errors a l’hora de rebutjar excuses i ha explicat que la JEZ de Barcelona ha estat assessorada per dos metges forenses. Sí ha apuntat però que el volum de feina d’aquesta junta és superior que el d’altres pel volum de població que atén i, segons el seu parer, hauria de tenir una estructura més gran que altres.

D’altra banda, ha explicat que s’acostuma a «evitar» que les meses amb problemes es completin amb el primer que arriba a votar. Ha insistit que les meses han d’estar constituïdes «si o si» a les 10.00 hores i en les que no s’hagi pogut, la votació es faria a les 48 hores. Ha considerat però «molt hipotètic» que no es puguin fer públics els resultats el diumenge a la nit. Sí, ha obert la porta a que la jornada es tanqui més enllà de les 20.00 hores perquè s’hagi de recuperar el temps fet servir per resoldre incidències. Entre aquestes, ha explicat per exemple el temps que es pugui necessitar per traslladar una mesa que s’hagi organitzat a l’exterior si comença a ploure.

El jutge ha afirmat que la llei electoral actual, del 1985, està «una mica obsoleta», per exemple en no preveu el vot electrònic.

D’altra banda, ha dit que des d’un punt de vista personal, no li sembla que una manifestació en contra de l’empresonament de Pablo Hasél «incideixi» en la campanya electoral.

Port de Tarragona