L’Arquebisbat de Tarragona porta a Fiscalia un possible cas d’abusos sexuals d’un capellà

Els fets haurien passat fa 20 anys i afectarien almenys dues víctimes

L'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, en la presentació de l'acció de Càritas Diocesana de Tarragona durant la covid-19. / Eloi Tost

L’Arquebisbat de Tarragona ha portat a Fiscalia un possible cas d’abusos sexuals per part d’un prevere fa dues dècades i ha posat els fets en coneixement del Vaticà, segons ha informat aquest dijous l’arquebisbe, Joan Planellas. El denunciat és mossèn Manuel Fuentes, canonge arxiver de la catedral de Tarragona i director de l’arxiu històric arxidiocesà tarragoní, segons ha avançat el diari ARA, que apunta a l’existència de dues víctimes. L’arquebisbat ha apartat cautelarment el prevere de les seves funcions. De la seva banda, fonts de la Fiscalia de Tarragona han confirmat a l’ACN que incoaran diligències d’investigació per tal «d’estudiar bé» els fets, malgrat que ja haurien prescrit.

Planellas ha explicat que va ser al desembre quan ell va rebre una informació d’un possible cas d’abusos sexuals i ha reiterat que té «una voluntat sincera de màxima pulcritud en qüestions de gravetat» i que, per aquest motiu, «s’està actuant, com a primers interessats, perquè s’imposi la veritat i la justícia».

L’arquebisbe de Tarragona ha informat que s’ha activat el protocol d’actuació previst per aquests casos i que, un cop acabada una primera investigació urgent i preliminar, s’ha acordat facilitar la informació disponible a la Santa Seu i portar el cas a la Fiscalia aquest dijous perquè, «si ho creuen necessari, puguin realitzar les diligències i investigacions oportunes».

«Des de l’Arquebisbat mirarem de ser el màxim pulcres perquè es respecti l’honorabilitat de tots els possibles implicats en aquest cas i alhora reclamem la presumpció d’innocència fins que no es demostri el contrari», ha manifestat. L’arquebisbe ha revelat que s’ha posat en contacte personalment amb les possibles víctimes de les quals tenen coneixement i que, segons ha dit, volen que es respecti la seva privacitat.

Condemna a tota mena d’abusos

L’arquebisbe ha refermat que l’Arquebisbat de Tarragona «condemna tot abús sexual, de poder i de consciència, especialment quan hagi estat comès per un clergue». «Faig meu el dolor de totes les víctimes i novament convido a denunciar aquests fets execrables a les autoritats civils i a l’Oficina de prevenció i protecció d’abusos de l’Arquebisbat», ha afegit.

«Reitero la disponibilitat i voluntat pròpia i de tot l’Arquebisbat per a continuar investigant els fets coneguts i per col·laborar amb la justícia del país amb tot el que sigui necessari», ha manifestat l’arquebisbe. Planellas ha demanat que aquests fets no entelin la «bona feina i l’entrega generosa» dels mossens de l’Arquebisbat.

Almenys dues víctimes d’uns fets de fa 20 anys

Segons el diari ARA, dimecres el responsable de l’oficina d’abusos va parlar amb el capellà, que té 60 anys, i aquest va reconèixer part dels fets. El rotatiu apunta que, almenys hi ha constància de dues víctimes, un noi de 18 anys i un menor, tots dos fills de famílies amb qui el rector tenia una bona relació. Fuentes també va ser rector de pobles com Aiguamúrcia, Querol, el Pont d’Armentera i l’Aleixar, i des del 2018 és mossèn a la Selva del Camp, Almoster i l’Albiol.

Un dels casos hauria passat al monestir de Santes Creus quan Fuertes n’era el rector. Segons recull el rotatiu, el mossèn hi hauria convidat un noi de 18 anys recent complerts i aquest s’hauria trobat que havia de dormir al mateix llit del prevere. La víctima, segons l’ARA, va relatar que el mossèn va fer-li tocaments, que es va masturbar al seu costat i que l’endemà va demanar-li que no n’expliqués res a ningú.

El diari assenyala que, després d’explicar-ho a la parella i a un amic, va dir-ho als pares, i van arribar a entrevistar-se amb el llavors arquebisbe Lluís Martínez Sistach, el qual s’hauria limitat a demanar-los que preguessin. Segons l’ARA, davant d’un altre cas denunciat 20 anys després en relació a un menor, la resposta de l’Arquebisbat de Tarragona també va ser tapar els fets. Quan l’actual arquebisbe, Joan Planellas, va activar el protocol intern fa un mes i mig, es va comprovar que no hi havia res documentat sobre els fets, segons el rotatiu.

Port de Tarragona